Blogg

Ryggsmärta

De flesta av oss upplever någon gång i livet ryggsmärtor. Några plågas ofta, eller över längre perioder. Dessa smärtor kan upplevas som allt från ”lite irriterande” till helt invalidiserande. Som naprapater träffar vi varje dag människor som är mer eller mindre plågade av ryggsmärtor. Men vad är då orsaken till dessa smärtor? Vad är det som gör ont? Vad gör man för att bli av med det? Här är några tankar om detta.

Vad kan vara orsaken till ryggsmärtor?

Svaret är: multi-faktoriellt. Det finns inte bara en orsak till att ryggen strejkar. Några får ont efter ett tungt lyft, andre ”sover på sig det”, eller får det ”plötsligt, utan att ha gjort någonting”. Gemensamt  för alla som får ryggsmärtor, är att det är en eller flera strukturer i ryggen (eller andra strukturer) som inte fungerar optimalt. Inre organ kan i vissa fall skapa ryggsmärtor på samma sätt som hjärtat kan ge smärta ut i armen. Om det till exempel  uppstår en inflammation i njurar eller urinvägar, kan det ge smärtor nederst i ryggen. Menstruations-smärtor är också ett exempel på något som kan ge ryggsmärtor. I dessa fall är det själva inflammationen eller irritationen som skapar smärtorna. En sjukdom i inre organ kan också självklart påverka nervsystemet och ge symptom i ryggen.

Nu är det VANLIGA, självklart inte sjukdomar i de inre organen som är orsaken, utan en överbelastning som leder till en mekanik som är mindre fördelaktig och som därmed skapar en irritation av strukturerna i ryggen. Återigen, det kan vara flera orsaker till att ryggraden inte rör sig optimalt. Gemensamt för att stressa, ramla på isen, mycket stillasittande samt monoton träning, är att det kan skapa spänningar och låsningar i ryggens ”drivaxlar”. När den naturliga mekaniken inte fungerar som den ska kommer förändringar i rörelsemönstret (och andningsmönstret) leda till att några strukturer blir överbelastade. Smärtreceptorer kommer då ge ifrån sig signaler – du får ont. Ofta har dessa obalanser funnits där en stund, det tar lång tid från optimal funktion tills du upplever smärta i ryggen.

Vad är det som gör ont (vilka strukturer)?

Muskler, ledband, bindväv (”muskelstrumpor” som omger musklerna, underhud osv.), ledkapslar, diskar

Kroppen är mer sammankopplad än att det är en struktur som är påverkad utan belastning från de andra. Naprapatbehandling består av ”muskel- och ledbehandling”, med detta menas behandling av normala störningar i rörelseapparaten. Naprapatens fokus är att ta reda på vilka strukturer som är belastade, vad som är orsaken, och att normalisera funktionen i de områden och de strukturer som har skapat felbelastningen. All behandling fungerar genom en påverkan av nervsystemet, oavsett om angreppspunkten är muskler eller led och om filosofin är nålar, ledjusteringar, massage, stretching osv.

Muskler som ofta är med och skapar funktionsstörningar är sätesmusklerna (”rumpan”) och höfteledsböjarna (”djupa innerfiléer” som ligger på framsidan av ryggraden, djupt inne i magen). Lägg märket till; även om smärtorna sitter ”bak i ryggen”, kan de vara orsakade av en spänd höfteledsböjare ”i magen”, som låser upp ryggen så att BELASTNINGEN uppstår hos smärtreceptorer i ryggen. Om du trampar en katt på svansen, är det fortfarande munnen som skriker…

Hela ryggraden rör sig som en enhet, och de olika delarna påverkar varandra. En smärtande ländrygg är ofta påverkat av en stel bröstrygg eller nacke. Smärtan uppstår ofta i en kompensation. Katten och svansen igen… Sjukgymnaster, naprapater, kiropraktorer och flera andra delar denna tanke om att ryggen är en enhet (flera undersökningar visar komplexiteten i ryggradens mekanik).

Hur blir jag bättre/ smärtfri?

A) Akut

Vår erfarenhet (och forskningen) visar att man ska hålla sig i rörelse. Rörelse skapar….rörlighet. OBS! Några gånger, till exempel om  ”orsaken” till ländryggssmärtorna är en stel nacke och/eller bröstrygg, kan rörelse öka smärtorna. Om det är kompensationen som blir belastad utan att orsaken får röra sig (är för låst), kan du alltså  få ondare när du ”är duktig”. Detta är en av orsakerna till att det kan vara fördelaktigt med behandling från kunnig terapeut, som kan lösa upp de primära spänningarna.

B) När plågorna är av mer kronisk art, eller inte är direkt akuta

Samma gäller här; mer rörelse för att skapa blodcirkulation och kvalitet i muskel- och ledsystemet.

Det är möjlig att röra sig mycket utan att bli av med smärtorna. Detta är en indikation på att systemet inte optimeras trots rörelserna. Om t.ex. menstruationskramper är orsaken är det inte säkert att smärtorna blir bättre av att jogga, om en stel nacke är orsaken är det inte säkert det blir bättre av att träna bänkpress!

Samme gäller här med behandling – många gånger kan det vara smart att ta hjälp av kunnig terapeut för att lösa upp stela områden och spänningar. Det ligger i människans natur att ”klara allt själv”, men det är inte alltid det är möjligt. De flesta av oss går runt med förbättringspotential när det gäller hur kroppen fungerar.

human-skeletal-system-free-picture-720x420

Kort summering

Ryggsmärtor är som regel ofarliga, men kan ändå ge stora plågor. Smärta är en signal från kroppen om att någonting inte är optimalt, och att förändring krävs!

För en frisk rygg rekommenderas rörelse, samt att uppsöka en kompetent terapeut för å få hjälp med att tyda och förbättra ”bruksanvisningen” om det inte går över av sig själv.

P.S. Denna artikel är skriven för att öka den generella förståelsen för ryggrelaterade plågor. Tankarna är samlade från vår kliniska vardag på Naprapatlandslaget, presenterat för lekmän/ -kvinnor.

Ole Haslestad, leg. Naprapat

Dela gärna detta

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email