Yrsel

Olika typer yrsel och hur det kan behandlas

Det finns flera möjliga orsaker till yrsel, gemensamt för alla är att det kan upplevas som väldigt obehagligt. Ögonen, innerörat och reseptorer i muskel- och leder samarbetar om att ge hjärnan information om balansen, och när dessa inte signalerar rätt och samstämmigt kan yrsel uppstå. 

Du kan på denna sida läsa mer om följande:

Först: I sällsynta fall är yrsel ett möjligt tecken på något man ska söka akutvård för. Detta i fall där man kan misstänka att det inte är en godartad typ av yrsel. Om du inte enbart har yrsel, men samtidigt fått ont i huvudet, bröstet eller nacken, kan det vara tecken på central påverkan/ blödning eller infarkt. Skulle detta uppstå, eller du upplever medvetandesänkning, uppsök genast akutvård för att utesluta allvarligare orsaker till yrseln. När dessa viktiga ord har konstaterats, påminner vi direkt om att de flesta tillfällen av yrsel är godartade.

Orsaker till yrsel

Hjärnan fungerar som ett flygtorn som håller koll på all flygtrafik – den registrerar trafik från sinnesorgan som meddelas från ögonen, innerörat och muskler/ leder. Om informationen från dessa inte är koordinerade, blir det kaos i hjärnans kontrollcenter, som får motstridande signaler om ”trafiken”. Tänk dig följande; en muskel på ena sidan av nacken är spänd och meddelar hjärnan ”jag vrider huvudett åt höger”, medan ögonen och innerörat inte gör detsamma. De vanligaste orsakerna är därför någon påverkan i ett av dessa system;

  • Nacken
  • Innerörat (oftast BPPV, även kallad kristallsjuka)
  • Ögonen

En annan orsak kan vara hjärnskakning. Hjärnskakning eller lätt traumatisk hjärnskada (mTBi) och vissa forskare uppskattar att upp till 90% av befolkningen har haft någon form av hjärnskada någon gång i livet. En stor del har varit i kontaktsport, varit med om en fallolycka eller bilolycka (eller annan olycka som med cykel, rullskridskor, skateboard etc.) och möjligen drabbats av hjärnskakning. En av de vanligaste biverkningarna av hjärnskakning är yrsel.

 

Kristallsjuka (BPPV)

Kristallsjukdom är en av de vanligaste orsakerna till yrsel, och kommer från små kristaller (kalkkristaller) i det inre örat lossnar från membranet och faller ut i så kallade båggångarna. BPPV står för Benign Paryxosmal Positional Vertigo, som betyder godartad lägesyrsel (eller Godartad, hastigt uppkommen, lägesutlöst yrsel om man ska ta det ord för ord). I innerörat har vi 3 olika båggångar, som har sensorer som upptäcker rörelse när vi byter position, och dessa skickar signaler till hjärnan som tolkar rörelserna. Vid kristallsjukdom får hjärnan information om rörelse som faktiskt inte sker, eftersom kristallerna lossnat i bågarna och får hjärnan att tro att rörelse sker. Yrsel uppstår när hjärnan tar emot olika signaler från olika sinnen. Behandlingen görs genom att placera dig så att kristallerna förs till rätt plats igen, ofta genom en manöver som kallas Epleys manöver.

Bilden illustrerar örats anatomi

Bild på ytterörat, mellanörat och innerörat. De tre halvcirkelformade kanalerna är där kristallerna finns. Dessa kan lossna från sin position och skapa signaler till hjärnan som leder till yrsel.

Kan ångest och yrsel kopplas ihop?

Oavsett var yrseln kommer ifrån är det också vanligt att människor utvecklar ångest. Detta beror på att kroppen inte är balanserad och kasken även en känsla av att du riskerar att falla. Det betyder att vårt sympatiska nervsystem måste arbeta extra hårt och kan leda till ökat blodtryck och ångest. Många gånger kan ångesten försvinna med rätt behandling. Vi ser flera fall där yrsel ofta utvecklas med migrän. En vestibulär migrän (migräninducerad yrsel) är en sjukdom där migränen är associerad med yrsel och illamående. En av de vanligaste orsakerna till migrän är å andra sidan hjärnskakning eller mTBi. Migrän, ångest och hjärnskakningar kan alltså ha en koppling, men det ena behöver inte trigga det andra.

Behandling yrsel

Behandlingar mot yrsel utförs på våra kliniker. Vi behandlar muskler och leder för påverkan på detta system samt för kristallsjuka. Ofta är det en fördel om man kan ta det lite lugnt om man har yrsel. Problemet kan uppstå som ett resultat av stress, eller påverkas av detta. Kan du ta några lugnare dagar är det positivt. Muskulaturen i nacke, skallbas och käke är ofta spända, vilket påverkar centra hjärnan som är viktiga för balansen. Vid besök på kliniken gör vi en grund undersökning efter att ha lyssnat på dina symptom och din sjukhistorik. Om muskel- och ledsystemet är innfallsvinkel för behandlingen görs detta med lämplig behandlingsmetod, detta kan vara ledtekniker och muskeltekniker, samt akupunktur. Om problemet är båggångarna (BPPV) görs en manöver på bänken, som du också kan göra hemma efter behandlingen.

Här kan du testa några enkla grepp för att påverka nackens muskulatur:

YouTube player

Här följer några enkla tips för att få avslappning i käkmuskulaturen:

YouTube player

Mer info om yrsel som kommer från nacken:

YouTube player
Skrivit av: Jonathan Arkin & Ole A. Haslestad

Jonathan är utbildad Doctor of Chiropractic, och är vidareutbildad inom Carrick Institute. Han har expertis inom funktionella störningar så som hjärnskakningar och andra yrselrelaterade besvär. Ole är legitimerad Naprapat sedan 2003, och har skrivit 4 publikationer/ böcker om hälsa. Han är i dag Marknadschef och skriver artiklar för Naprapatlandslaget, och vidareutbildar även terapeuter.

Bilden visar legitimerad naprapat Ole Haslestad
Bilden visar kiropraktorn Jonathan Arkin

Artikelförfattare Jonathan Arkin & Ole A. Haslestad

Referenser

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28981340

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5384823/

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24061769

Dela gärna detta

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email