Blogg

Nytt ligament upptäckt i människans knä – anterolaterala ligamentet (ALL)

Belgiska knäkirurger har upptäck ett tidigare okänt ligament

Belgiska knäkirurger har upptäck ett tidigare okänt ligament i människans knä. Det här ligamentet verkar ha en stor betydelse hos patienter med främre korsbandsskador som är en vanlig skada hos bl.a. fotbollsspelare.

Några av deras slutsatser publicerades nyligen i The Journal of Anatomy.

Trots framgångsrika främre korsbandsoperationer och rehabiliteringar upplever ändå vissa patienter ´pivot shift´ eller att knät ibland ger vika under aktivitet.

Deras forskning visar att ligamentet, som har fått namnet anterolaterala ligamentet (ALL), förekommer hos 97% av alla människor. Trots den avancerade teknologin vi använder oss av idag så visar detta att våra basala anatomikunskaper om människokroppen ännu inte är fullständiga.

Efterföljande forskning har visat att pivot shift hos patienter med främre korsbandsskada i själva verket har ett anatomiskt underlag och orsakas av en skada i det nyligen identifierade ALL-ligamentet.

Det här kan vara ett genombrott i behandlingen av patienter med allvarliga främre korsbandsskador. Dr Claes och Professor Bellemans arbetar just nu på att utveckla en kirurgisk teknik för att återställa skador i det nyupptäckta anterolaterala ligamentet i knät. det kan dock komma att ta flera år innan en sådan behandling kan tas i kliniskt bruk.

Referenser:

Steven Claes, Evie Vereecke, Michael Maes, Jan Victor, Peter Verdonk, Johan Bellemans. Anatomy of the anterolateral ligament of the kneeJournal of Anatomy, 2013; 223 (4): 321 DOI: 10.1111/joa.12087

Bilden tagen från http://www.sciencedaily.com/releases/2013/11/131105081352.htm

Dela gärna detta

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email