Behandlingsmetoder

Våra behandlingsmetoder

Naprapatlandslagets terapeuter har flera behandlingsmetoder att välja mellan vilket gör att vi kan skräddarsy den behandling vi anser mest skonsamt och effektiv för de besvär som den unika patienten uppvisar. Naprapati som behandlingsform har ett flertal olika tekniker som syftar till att återställa normal funktion i muskler och leder. Förutom naprapatins ledjusteringar och muskeltekniker beskriver vi nedan andra behandlingsmetoder du kan få när du kommer till oss på behandling. Några av dessa är stötvågsbehandling och akupunktur.

Förutom naprapati erbjuder vi även kiropraktik, fysioterapi och massage på ett antal kliniker.

Naprapati

Naprapatlandslaget Naprapati är en välkänd profession inom den manuella medicinen. Naprapaten är specialist på muskeloskelettära besvär och behandlar därmed alla problem som är kopplade till muskler och leder. Smärta i rygg och nacke, axelbesvär, huvudvärk och idrottsskador är typiska problem som naprapaten ser till vardags. Naprapaten undersöker, diagnostiserar och behandlar därefter med en mängd olika behandllingstekniker, däribland manipulation, mobilisering, artikulering (ledbehandlingar), massage, stretching, triggerpunktsbehandling (muskel och mjukdelsbehandlingar) stötvågsbehandling och akupunktur. Naprapatin grundades av Oakley Smith i slutet av 1800-talet. Namnet naprapati kommer från tjeckiska napravit (korrigera) och latinska patos (lidande) och betyder kort och gott ”korrigera orsak till lidande”. Naprapatlandslagets terapeuter har mycket gott rykte och används idag av bland annat en handfull landslag, en stor del av den svenska danseliten, samtliga försäkringsbolag, ett 100-tal företag och flera tusen privatpersoner. Vi gör vårt bästa för att ge våra patienter bästa tänkbara vård. Vi följer det senaste inom forskningen och vedertagen vetenskap och har samtidigt ett helhetstänk med beprövad erfarenhet och sunt förnuft. Vi är mycket stolta över att ni väljer oss och hoppas kunna förvalta ert förtroende! Vi har ett modernt tänk och ser gärna att ni kommer regelbundet och förebyggande. För visst är det bättre och roligare att leva i en fungerande kropp än en smärtande begränsad kropp!

Kiropraktik

Kiropraktiken kommer från USA, precis som naprapatin, och likheterna mellan professionerna är många  både gällande filosofi,  behandlingsmetoder och vilka typer av patienter och besvär som behandlas. Kiropraktorn undersöker och behandlar besvär från muskler och leder och kan hjälpa dig med problem som ryggskott, nackspärr, idrottsskador samt mer långdragna besvär från nacke, axel, rygg, höft och knän mm.

Fysioterapi

Fysioterapi bytte namn från sjukgymnastik år 2014. En del använder termen sjukgymnast fortfarande men fysioterapeut är alltså den nya, korrekta benämningen för denna profession. Fysioterapeuten arbetar med rehabilitering av muskel- och ledrelaterade besvär. En fysioterapeut är utbildad för att kunna undersöka och rehabilitera människor som har besvär efter idrottsskador och ”vanliga belastningsbesvär” men också behandling och rehabilitering efter operationer, stroke med mera.

Massage

Massage som behandlingsform har många positiva effekter såsom ökad blodcirkulation, motverkande av stress och lindring av muskelspänningar och smärta.

Stötvågsbehandling

Vad är stötvåg? Vad behandlas med stötvåg?

Stötvågsbehandling (Shockwave Therapy) är en vetenskapligt beprövad behandlingsmetod för effektiv behandling av bland annat kronisk smärta i bland annat leder, senor och muskler. Vi på Naprapatlandslaget sätter en ära i den manuella behandlingen och har aldrig tidigare känt behov av elektriska hjälpmedel. Men stötvågsbehandling är synnerligen bra och fungerar på såväl skador från elitidrottande som kroniska muskel- och senbesvär uppkomna på kontoret. Inom elitidrotten har stötvågsbehandling använts under tiotalet år och används idag på allt fler människor.

När används stötvågsbehandling?

Stötvåg används exempelvis vid axelsmärta/impingement, kalkaxel, tennis- och golfarmbåge, hälsenebesvär, hälsporre, löparknä, hopparknä, höftsmärta, benhinneinflammation och ljumsksmärta.

Hur går det till?

Som alltid ställer vi först och främst rätt diagnos. Därefter behandlar vi på Naprapatlandslaget som regel både manuellt (“vanlig” naprapatbehandling) och vid behov även med stötvåg. Stötvågsbehandlingen i sig tar 5-10 min och normalt räcker 3-5 behandlingar med ca en veckas mellanrum.

Akupunktur

Akupunktur är en skonsam och effektfull behandlingsmetod. Tekniken utvecklades i Kina för flera tusen år sedan. Genom modern forskning har man i dag andra typer av förklaringsmodeller än vad man hade i dåtidens Kina när man förklarar verkningsmekanismerna bakom akupunkturens effekt. Genom påverkan på receptorer i bland annat huden och muskler får man ett stimuli som påverkar nervsystemet och normaliserar bland annat blodcirkulationen där det är muskelspänningar.

Vi använder tekniker som medicinsk akupunktur, dry needling (akupunktur i spända muskler/ triggerpunkter) – allt beroende på symtom och behandlare. Som naprapat behandlar vi endast problem från det muskuloskeletala systemet. Det betyder att vi inte behandlar allergier, sjukdomar från inre organ eller hormonella problem.

ACP/PRP

PRP är en terapiform där din egen blodplasma, berikad med blodplättar och tillväxtfaktorer, injiceras i det skadade området. Effektivt vid artros, ledbroskslitage, sen- och ligamentskador runt knä- och fotleder. 

Passar dig med smärta vid rörelse, stelhet eller begränsad aktivitet på grund av artros eller muskelskador. En skräddarsydd behandling för att optimera hälsa och välbefinnande.

Läs mer om de symptom vi behandlar hos Naprapatlandslaget här. Eller hitta en klinik nära dig.