Blogg

Nytt vetenskapligt stöd för naprapatins långtidseffekt vid rygg- och nackbesvär

Idag publicerar Karolinska Institutet en artikel, som ger vetenskapliga belägg för att naprapati är en effektiv behandlingsform även på lång sikt för patienter med vanliga rygg- och nackbesvär. Artikeln, som publiceras på den vetenskapliga webbtidskriften BioMed Central, baseras på en studie om 409 patienter där långtidseffekterna – upp till ett år efter behandlingen – studerats. Huvudförfattare till studien är Eva Skillgate, leg naprapat och forskare vid KI.

– En av de stora fördelarna att arbeta som naprapat är möjligheten att kunna hjälpa människor att komma tillrätta med olika problem i rörelseapparaten, säger Jonas Parandian som arbetar som naprapat i Naprapatlandslaget.

-Som naprapater möts vi också ofta av uppskattning från våra patienter som vi kunnat hjälpa på olika vis. Därför känns det extra viktigt att nyttan av naprapati som behandlingsform på både kort och lång sikt nu också är vetenskapligt bevisad.

I en tidigare publicerad artikel har man påvisat de goda effekterna av naprapati vid rygg- och nackbesvär efter 3 månader. I en ny studie från Karolinska Institutet som publicerats i dag påvisar man en kliniskt betydelsefull effekt av naprapati efter så lång tid som 12 månader.

Dela gärna detta

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Patient i dialog med terapeut