Blogg

Goda effekter av massage

Massage gör gott för både kropp och själ

På Naprapatlandslaget arbetar inte enbart naprapater utan även andra terapeuter såsom massageterapeuter, kiropraktorer och fysioterapeuter. Massage är många gånger en del av behandlingen oavsett vem av oss du träffar.

Massage kan anta olika form från mjuk, i ett mer avslappnande syfte, till djupare i mer behandlande syfte. Hälsofördelarna av massage är många, bland annat ökad cirkulation, motverkande av stress och lindring av muskelspänningar och smärta.

Massage har många fördelaktiga effekter på kroppen

Ökad blodcirkulation
Massage ökar blodcirkulationen i musklerna. Detta i sin tur bidrar till en ökad syresättning, effektivare venöst återflöde, snabbare återhämtning och läkning. Detta kan ha mycket god effekt på muskelspänningar, träningsvärk och smärta.

Frisättning av endorfiner
Endorfin är ett belöningshormon som lindrar smärta och frisätts vid massage. Hormonet påverkar också vår vilja att äta, dricka och sova. Känslan av trötthet och välbehag efter en massage kan förklaras av detta.

Ökad frisättning av Dopamin, Serotonin och Oxytocin
Vid kroppslig beröring frigörs härliga hormoner som bidrar till välmående. Dessa hormoner är Dopamin, Serotonin och Oxytocin.

Dopamin är ett centralt verkande hormon som reglerar bland annat entusiasm, glädje och motivation. Dopamin är en del av något som kallas för belöningssystemet där hormonet utsöndras för att förstärka bra känslor.

Serotonin är en signalsubstans som påverkar vårt välbefinnande och humör. Det finns studier som tyder på att depression beror på en obalans av olika signalsubstanser i hjärnan, därav Serotonin. Serotonin påverkar också vår förmåga till sårläkning genom sin sammansättning av trombocyter (blodplättar).

Oxytocin verkar lugnande på kroppen och sänker såväl blodtryck som puls. I och med detta bidrar frisättning av oxytocin i samband med massage till avslappning och motverkan av stress.

Minskad frisättning av stresshormoner
Massage motverkar frisättning av stresshormonerna Kortisol och Noradrenalin.

Kortisol är ett stresshormon vars frisättning ökar vid stress. Det finns studier som visar att deprimerade individer har en förhöjd nivå av kortisol och andra stresshormoner.

Noradrenalin är vår viktigaste neurotransmittor som verkar främst i det sympatiska nervsystemet. Hormonet utgör ett förstadium till hormonet adrenalin. Det utsöndras vid aktivering av vårt fight- or flightsystem och utgör därmed en del av stressaxeln.

Ökat antal vita blodkroppar
Vita blodkroppar, leukocyter, är celler som utgör en viktig del i kroppens immunförsvar. Massage ökar frisättning av vita blodkroppar och därigenom minskar risken för infektioner.

Positiv psykologisk påverkan
Förutom biokemiska och fysiska effekter har massage en rad påvisade positiva psykologiska effekter. Exempel på sådana är ökad koncentrationsförmåga, minskad ångest och depression, förbättrad sömn, lägre grad av aggression och stress samt ökat välmående.

Boka en tid för massage hos oss på Naprapatlandslaget

Känner du dig stressad och spänd i kroppen? Lider du av huvudvärk eller smärta i nacke och axlar? Eller är du stel efter träningen och behöver en uppmjukning? Det låter som att du behöver en massage!

Sophie Öhlin är Naprapatlandslagets cert. Massageterapeut. Hon håller till på vår klinik på Hötorget i Stockholm. Sophie är en oerhört varm, lyhörd, glad och omhändertagande person som vill hjälpa människor utifrån deras behov. Hon har många års erfarenhet av yrket och tar emot kunder med såväl akut som långvarig smärta. Även barn, unga och gravida är välkomna.

Boka tid för massage på hemsidan eller varför inte via din friskvårdsportal. Vi har avtal med samtliga friskvårdportaler och försäkringsbolag.

Dela gärna detta

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email