Hälsenebesvär

Bästa tipsen mot hälsenebesvär

Besvär med hälsenan är ett vanligt smärttillstånd. Orsaken till smärta kan vara olika men det är vanligt att få ont i hälsenan i samband med fysisk aktivitet som löpning eller hopp. Smärtan kan till exempel komma om du har tränat på ett annat sätt än du brukar, eller när du ökar volym eller intensitet i din träning snabbare än kroppen är förberedd på.

På denna sida kan du läsa mer om följande:

Vad har hälsenan för funktion och vad är hälseneinflammation?

Hälsenan är kroppens kraftigaste och starkaste sena som löper från hälen och övergår i den stora vadmuskeln. Då den tar upp belastning i varje steg så fyller den en viktig funktion i att överföra vadmuskelns kraft till foten. Den möjliggör också för kontroll av foten i böj och sträck. Därför blir det också ofta problematiskt med smärttillstånd i hälsenan, då det kan bli svårt att gå smärtfritt.

Den korrekta benämningen för hälseneinflammation är achillestendinos eller achillestendinopati. Diagnosen hälseneinflammation kan vara lite missvisande då det egentligen inte finns någon inflammation i senan, utan snarare upprepade små överbelastningsskador på hälsenan. Det kan vara skönt att veta att risken för att senan ska gå av inte ökar för att den gör ont, men däremot är det viktigt att tidigt i förloppet hitta en bra belastningsstrategi för att minimera risken att besvären ökar.

Smärtan i hälsenan kan ha olika symptom beroende på hur länge du har haft besvären. Symptomen har nämligen en tendens att gradvis utvecklas vid fortsatt överbelastning av senan. I en första fas kan du ha smärta endast i början av en aktivitet och allt eftersom du blir uppvärmd känns det bättre. I en senare fas kan du få smärta även i vila. Därför är det viktigt att tidigt i processen få hjälp med att diagnostisera ditt besvär och tillsammans med din terapeut lägga upp en behandlingsplan.

Symtom hälsenebesvär

– Du känner dig stel i hälsenan, hälen och/eller vaden.

– Det gör ont i hälsenan under belastning och/eller i vila.

– Ömhet och/eller smärta vid tryck på senan.

– Ibland även en svullnad/knöl på senan.

– Morgonstelhet.

löpare som visar tecken till ssmärta i vad och hälsenan

Orsaker till hälsenebesvär

– Ensidig och upprepad belastning.

– Belastning på hårt underlag, som t.ex. löpning på asfalt.

– För hög träningsbelastning mot toleransen.

– Felsittande skor, viktuppgång eller annat kan öka symptomen men grunden till besväret är nästan alltid att hälsenan har fått mer belastning än den klarar av. Det finns även fall dock där man inte hittar någon direkt orsak.

Behandling hälseneproblem

De allra flesta blir återställda av att få hjälp med att återställa ett gott funktionellt rörelsemönster och en bra programmerad träning. En tydlig belastningsstrategi är i huvudfokus i rehabiliteringen samt en terapeut som ser över din funktion även i höft/knä och fot. Inte helt sällan får hälsenan ta upp belastning från en icke fungerande höft eller knä.

Ibland kan du även behöva äta smärtstillande för att minska smärtan, men då besvären inte primärt beror på någon inflammation har inflammationsdämpande medicin ingen effekt på själva besväret. Att få mjukdelsbehandling/massage av muskulatur i underben/fot brukar också vara skönt och kunna avlasta smärtan.

Vad kan du själv göra för att behandla dina hälsenebesvär?

  1. Vila från provocerande aktivieter

Initialt kan det handla om att lugna ner strukturen som är irriterad. Den har helt enkelt fått ”too much too soon” i belastningsväg. Men sedan är det viktigt att bygga upp kapacitet och tolerans för att din kropp ska klara av de krav som du ställer på den.

  1. Förbättra funktionen i höft och knä – och även funktionen i ländryggen.

Exempel på övningar:

Höftlyft – med kroppsvikt eller stång (3 x 8-12 repetitioner)

Utfall på stället (3 x 8-12 repetitioner per ben)

”Musslan” med gummiband (3 x 12-15 per sida)

  1. Belasta vaden och hälsenan

Initialt kan det vara bra att börja med s.k isometriska eller statiska övningar om dessa är smärtfria, sedan kan du gå över till dynamiska övningar om du inte har ont.

Isometrisk tåhävning:

Stå med händerna mot en vägg för att hålla balansen. Böj lätt i knäna. Lyft sedan upp hälen så att du står på tå. Känn känslan av att du ”drar hälen mot knävecket”. Håll kvar i 10-20 sekunder. Upprepa 3-5 set ca 2-3 ggr dagligen.

Dynamisk tåhävning:

Stå med händerna mot en vägg för att hålla balansen. Böj lätt i knäna. Lyft sedan upp hälen så att du kommer upp på tå. Upprepa 3 x 15-20 ggr. Om det känns för lätt kan du stå på ett ben i taget. Vill du utmana balansen så står du fritt utan att hålla i dig. 

Det är viktigt att komma ihåg att träningen kan göra lite ont under tiden, men får inte förvärra besvären efteråt. Om du har ondare dagen efter ditt träningspass kan du ha tränat för hårt. Men låg smärta under själva övningen är accepterat och kommer inte leda till större risk för skada på senan. För att bibehålla konditionen kan cykling kan vara ett bra och skonsamt alternativt till löpning under rehabiliteringsfasen. Stretching kan även vara skönt och minska obehag eller smärta. 

Artikelförfattare

Hanna Fridh är naprapat vid Naprapatlandslaget Östermalm; ”Jag behandlar patienter och jobbar även som som personlig tränare och är fystränare inom fotboll och innebandy, samt är medicinskt ansvarig för ett damlag i Svenska Superligan. Stort eget intresse för idrottsmedicin, skidåkning, träning och dricker en och annan kopp kaffe för mycket. Välkommen på behandling”.

Bilden visar naprapaten Hanna Fridh på Naprapatlandslaget

Referenser

Karlsson J, Thomée R, Martinson L, Swärd L. Motions- och idrottsskador och deras rehabilitering. SISU idrottsböcker – Idrottens förlag, Danagård AB, Ödeshög 1997.

Alfredson H. Chronic midportion Achilles tendinopathy: an update on research and treatment. Clin Sports Med. 2003 Oct; 22(4): 727-41. Länk

Dela gärna detta

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email