skip to Main Content

Piriformissyndrom

Piriformis (som kan leda till piriformissyndromet) betyder på latin ”den päronformade muskeln”. Den är en av flera små muskler som ligger djupare under den stora skinkmuskeln (glutens maximus). Muskeln har fått en egen diagnos uppkallad efter sig – piriformissyndrom – då den kan ge upphov till ischiasliknande besvär. Varför uppstår problem med piriformis? Och vad kan man göra för att bli av med symptomen och syndromet? Läs mer om diagnos, behandling och effektiva övningar. Detta får du lära mer om:

 • Anatomi
 • Symptom
 • Orsaker till problem
 • Lösningar
 • Behandling
 • Övningar
 • Övriga tips

Anatomi – så här ser det ut i området

Piriformissyndrom
Illustration: I bäckenområdet går det flera muskler från korsbenet ut till lårbenet (området runt trochanter major). Dessa muskler har i huvudsak rollen att stabilisera i höften och att utöva kraft när benet sträcks bakåt samt roterar utåt. De djupa underliggande musklerna som ligger under den stora sätesmuskeln kan alla påverka ischiasnerven. Piriformis påverkan på ischiasnerven har gett namn till piriformissyndromet eller falsk ischias.

 

Piriformis
Illustration 2: Fun-fact: Muskulaturen som ligger under glutens maximus består av piriformis (”high-lightad” i rött). Även tvillingmusklerna (gemellus superior och inferior), obtoratorius och quadratus femoris är ”djupa utåtrotatorer”. Ischiasnerven kan påverkas av flera av dessa muskler, inte bara piriformis.

Symptom piriformissyndrom

Piriformis och piriformissyndrom

Piriformis kallas ibland ”the double devil”, då den kan skapa ischiasliknande symptom genom direkt påvekran på nerven, men även genom sina muskulära triggerpunkter som kan ge smärta i skinkan och ned på baksidan av låret. Smärtan från piriformis kan också ge smärta mot bäckenleden (SI-leden). Symptomen från piriformis eller de andra korta utåtroterande musklerna i höften är alltså en eller flera av följande:

 • Ryggsmärta
 • Smärta i skinkan
 • Smärta vid bäckenleden
 • Smärta/känningar ned på baksida lår (som INTE går ned förbi knät)
 • I vissa fall smärta i svansbenet (svanskotan)

Behöver du hjälp med dina besvär?

Våra naprapater kan hjälpa dig.

Orsaker till problemet

Muskler kan bli påverkade genom överansträngning, olyckor (som muskelbristningar eller sträckning vid fall), eller ledproblem som påverkar musklernas arbete. Direkt tryck på muskeln genom att sitta på rumpan, kan också påverka, speciellt om man har en plånbok eller liknande i bakfickan, som utövar direkt tryck lokalt i skinkan. Om ryggen inte fungerar optimalt påverkas muskelfunktionen, därför är ryggen något av det första vi tittar på vid problematik från piriformis.

Lösningar:

Behandling av piriformissyndrom

Manuellmedicinsk behandling av piriformis är:

Lokal behandling: Triggerpunktsbehandling, nålbehandling och annan typ av påverkan som får en spänd muskel att slappna av, och således minska påverkan på ischiasnerven eller symptom från en irriterad muskel som refererar smärta (triggerpunkt-mönster).

Global behandling: Behandling som syftar till att påverka funktionen till muskeln, men genom påverkan från ett annat ställe, som från ryggen nerverna till muskler kommer från ryggen, eller andra strukturer som påverkar muskeln. Exempel på detta kan vara andra muskler som påverkar, som antagonisten (gör motsatt rörelse och påverkar genom detta) höftledsböjaren, eller fotens leder, som påverkar rörelsekedjan upp till höften om de är låsta.

Efter undersökning av rygg, höft, musklerna i skinkan samt andra omständigheter/ vävnad som påverkar, gör man behandling och rehab för att bättra mekanik och funktionalitet.

Piriformissyndrom 

Övningar du kan göra hemma

Det vi gör varje dag påverkar mycket i längden (över tid). Med övningar kan du själv påverka kroppen, och här har du några bra övningar som påverkar piriformismuskeln direkt och indirekt genom att ändra spänningsgrad, kraftutvekling och ledmobilitet.

Piriformissyndrom
Piriformis-stretch: Sätesmuskulaturen har som uppgift att föra benet bakåt. Spänningar i området kan bidra till ländryggssmärta och därför är det viktigt att stretcha sätet vid ryggproblem. Så gör du: Ligg på rygg och placera vristen på motsatt sidas knä. Dra det benet mot bröstkorgen så att du känner att muskeln sträcks. En minut per sida.
Liggande 90 grader: Lägg dig på golvet med underbenen på en stol, soffa eller liknande så att du får 90 graders vinkel i höft och 90 graders vinkel i knäna. Låt armarna ligga längs sidan med handflatorna mot taket. Positionen påverkar spänningar och asymmetrier i höft och axlar, då dessa utjämnas genom tyngdkraften och golvet. Notera att det kan vara ett mellanrum mellan ländkotorna och golvet när du påbörjar övningen. Ju längre du ligger på golvet, desto närmare golvet ska ländryggen komma på grund av att höftböjarna slappnar av. Slappna av i positionen i 5-15 minuter.

 

Stretch höftledsböjaren: Utgå från ett ”backhoppningsnedslag” med något mjukt under knät. Foten längst fram placeras en bit framför knät. Spänn sätesmuskulaturen på det bakre benet och skjut höften framåt. Håll i en minut.

 

CAT COW Rörelseträning för ryggrad är ett fint sätt att öka cirkulation i rygg och bröst. Stå på knä med handflatorna mot golvet samt 90 grader i både axel- och höftled. Skjut ryggen uppåt och dra in hakan. Håll detta i 2-3 sekunder (Cat) innan du släpper ryggen, svankar och tittar upp med ”kollapsade” skulderblad (Cow) i ytterligare 2-3 sekunder. Upprepa 10-20 gånger.

 

Cat/ cow 2

 

SITTANDE 90 Sätt dig mot väggen med 90 graders vinkel i höft och knä. Använd hälarna som primär kraftkälla för att bibehålla ställningen. Sitt i två minuter. Övningen aktiverar muskler som är viktiga för en fungerande ländrygg.

Övriga tips

 • Undvik att sitta med ena benet över det andra (överdrivet mycket).
 • Ha inga saker i bakfickan när du. sitter
 • Res dig och ta micro-pauser
 • Träna eller rörlighetsträna varje vecka för att bibehålla en god muskelstyrka, muskelbalans och ledrörlighet

Har du frågor? Kontakta din närmaste terapeut så hjälper vi dig

Behöver du hjälp med dina besvär?

Våra naprapater kan hjälpa dig.

Ole A. Haslestad – Naprapat och Medgrundare Naprapatlandslaget

Ole är legitimerad Naprapat sedan 2003, och har skrivit 4 publikationer/ böcker om hälsa. Han är i dag Marknadschef och skriver artiklar för Naprapatlandslaget, och vidareutbildar även terapeuter. Kontakta Ole här.

padelarmbåge

Artikelförfattare Ole A. Haslestad

Referenser

 1. Perez Carro, L. (2016). Deep gluteal space problems: piriformis syndrome, ischiofemoral impingement and sciatic nerve release. Muscles, Ligaments and Tendons Journal.
 2.         Kevork Hopayian; Fujian Song; Ricardo Riera; Sidha Sambandan (2010). The clinical features of the piriformis syndrome: a systematic review. , 19(12), 2095–2109. doi:10.1007/s00586-010-1504-9 
 3. Travel and Simons Trigger Point Manual
 4. Artikeln är skriven med stöd från boken Smärtfri av Naprapatlandslaget 
Back To Top