Hur blir jag av med piriformissyndrom?
Piriformissyndrom är en irritation av ischiasnerven i sätet. Problemet åtgärdas genom att skapa förbättrad funktion i ryggraden/ländryggen samt genom egenbehandling eller terapeutisk behandling av själva piriformismuskeln. Piriformis (dvs muskeln som är involverad i piriformissyndromet) betyder på latin ”den päronformade muskeln”. Den är en av flera små muskler som ligger djupare under den stora sätesmuskeln (glutens maximus). Muskeln har fått en egen diagnos uppkallad efter sig – piriformissyndrom – då den kan ge upphov till ischiasliknande besvär.
På denna sida kan du läsa mer om följande:
- Vilka symptom får du vid ett piriformissyndrom
- Orsaker till piriformissyndrom
- Upplever du problem med piriformis? Lösningar och tips!
- Behandling av piriformissyndrom
- Övningar du kan göra hemma
- Övriga tips piriformissyndrom
- Anatomi
Vilka symptom får du vid ett piriformissyndrom
- Ryggsmärta
- Smärta i skinkan
- Smärta vid bäckenleden
- Smärta/känningar ned på baksida lår (som INTE går ned förbi knät)
- I vissa fall smärta i svansbenet (svanskotan)
Piriformis kallas ibland ”the double devil” då den kan skapa ischiasliknande symptom. Genom direkt påverkan på nerven eller genom muskelns triggerpunkter kan smärta i sätet och ned på baksidan av låret uppstå. Smärtan från piriformis kan också ge smärta mot bäckenleden (SI-leden). Symtomen från piriformis, eller de andra korta utåtroterande musklerna i höften, är alltså en eller flera av följande:
- Ryggsmärta
- Smärta i sätet
- Smärta vid bäckenleden
- Smärta/känningar ned på baksida lår (som INTE går ned förbi knät)
- I vissa fall smärta i svansbenet (svanskotan)
Orsaker till piriformissyndrom
Muskler kan bli påverkade genom överansträngning, vid olyckor (som muskelbristningar eller sträckningar) eller ledproblem som påverkar musklernas arbete. Att sitta på rumpan kan också påverka muskeln, speciellt om man har en plånbok eller liknande i bakfickan som ger direkt tryck lokalt på sätet. Om ryggen inte fungerar optimalt påverkas muskelfunktionen varför ryggen är något av det första vi tittar på vid problematik från piriformis.
Upplever du problem med piriformis? Lösningar och tips!
Behandling av piriformissyndrom
Lokal behandling: Triggerpunktsbehandling, nålbehandling och annan typ av behandling som får en spänd muskel att slappna av minskar påverkan på ischiasnerven eller symtom från en irriterad muskel som refererar smärta (triggerpunktsmönster).
Global behandling: Global behandling syftar till att påverka piriformismuskeln men genom behandling av exempelvis ryggen. Smärta från ländryggen eller andra strukturer kan skapa belastning på piriformis.
Efter undersökning av rygg, höft, muskler i sätet samt annan vävnad som påverkar utför vi behandling och rehab för att förbättra mekanik och funktionalitet.
Övningar du kan göra hemma
Det vi gör varje dag påverkar mycket över tid. Med övningar kan du själv påverka kroppen och här har du några bra övningar som påverkar piriformismuskeln både direkt och indirekt genom att ändra spänningsgrad, kraftutvekling och ledmobilitet.
Denna video hjälper dig att självbehandla smärtor i bäckenleden men även piriformissyndrom:
Övriga tips piriformissyndrom
- Undvik att sitta med ena benet över det andra (överdrivet mycket)
- Ha inga saker i bakfickan när du sitter
- Res dig och ta mikropauser
- Träna eller rörlighetsträna varje vecka för att bibehålla en god muskelstyrka, muskelbalans och ledrörlighet
Graviditet och piriformissyndrom
Många upplever att graviditet medför smärta och problematik i rygg, höfter och bäcken. Det finns flera tänkbara orsaker till detta; förändring av hormoner, tyngdpunkten i kroppen och vikt exempelvis. Mot slutet av graviditeten förändras naturligt sättet man motionerar eller rör sig på. Piriformis kan bli mer spänd under denna period men man ser inte att problematiken ökar speciellt med piriformis under graviditeten.
Ont i sittbenet och piriformis
En del upplever smärta i sittbenet eller sittbensknölen. Vi ser ingen klinisk tydlig relevans mellan sittbensknölen och en påverkan från piriformismuskeln direkt. Sittbensknölarna är fästpunkter för hamstringsmuskulaturen som troligtvis har större påverkan på dessa än piriformis. En störning, ”låsning” och smärta i bäckenleden ses ofta i samband med sittbenssmärta och vi undersöker därför bäckenet vid denna typ av problem.
Inflammation i piriformis
Många beskriver sina muskel- och ledsmärtor som en inflammation. Vi ser dock oftast att det inte är en äkta inflammation utan en smärta som uppstår på grund av en överbelastning. En äkta inflammation kan behandlas med anti-inflammatoriska läkemedel medan den mycket vanligare smärtan, som uppstår på grund av andra orsaker, blir bra om man behandlar och/eller tränar på ett sätt som gör funktionen bättre.
Kan det vara något annat än piriformis som ställer till det?
Absolut! Smärta kan orsakas av andra strukturer än just denna muskel. Läs mer om smärta i höften och vad som är vanliga orsaker till det här.
Har du frågor? Kontakta din närmaste terapeut så hjälper vi dig
[templatera id=”28774″]
Anatomi piriformis – så här ser det ut i området
FAQ
Kan man springa med piriformissyndrom?
Ja, fysisk aktivitet brukar ofta hjälpa. Var dock observant på hur du påverkas efter löpningen. Skulle det bli värre i flera dagar efter löpturen är det nog bäst att vila, behandla och rehabilitera på annat sätt än att just springa.
Varför får man ont i piriformis?
Smärta brukar vara en följd av en struktur som får ökad belastning, minskad blodcirkulation och ökad känslighet av så kallade smärtreceptorer. Orsaken till piriformissmärta kan vara att man suttit mycket eller har en ökad belastning på grund av att ländryggen och/eller bäckenet inte rör sig optimalt.
Hur blir man av med piriformissyndrom?
Övningar och behandling brukar ge märkbar förbättring snabbt. Prova dig fram med övningarna du hittar i denna artikel.
Är piriformis farligt?
Nej, smärta i piriformis är inte farligt. Smärta är en ”varningssignal” från kroppen om att något bör justeras men just muskelsmärta i sätet är helt ofarligt. Smärta som består över tid kan dock skapa problem så ta tag i dina problem snabbt så ökar sannolikheten för att du blir smärtfri – både på kort och på lång sikt.
Artikelförfattare
Ole A. Haslestad är legitimerad Naprapat sedan 2003 och har skrivit 4 publikationer/ böcker om hälsa. Han är i dag Marknadschef och skriver artiklar för Naprapatlandslaget. Han vidareutbildar även terapeuter.
Artikelförfattare Ole A. Haslestad
Referenser
- Perez Carro, L. (2016). Deep gluteal space problems: piriformis syndrome, ischiofemoral impingement and sciatic nerve release. Muscles, Ligaments and Tendons Journal.
- Kevork Hopayian; Fujian Song; Ricardo Riera; Sidha Sambandan (2010). The clinical features of the piriformis syndrome: a systematic review. , 19(12), 2095–2109. doi:10.1007/s00586-010-1504-9
- Travel and Simons Trigger Point Manual
- Artikeln är skriven med stöd från boken Smärtfri av Naprapatlandslaget