Piriformissyndrom

Hur blir jag av med piriformissyndrom?

Piriformissyndrom är en irritation av ischiasnerven i sätet. Problemet åtgärdas genom att skapa förbättrad funktion i ryggraden/ländryggen samt genom egenbehandling eller terapeutisk behandling av själva piriformismuskeln. Piriformis (dvs muskeln som är involverad i piriformissyndromet) betyder på latin ”den päronformade muskeln”. Den är en av flera små muskler som ligger djupare under den stora sätesmuskeln (glutens maximus). Muskeln har fått en egen diagnos uppkallad efter sig – piriformissyndrom – då den kan ge upphov till ischiasliknande besvär.

På denna sida kan du läsa mer om följande:

Vilka symptom får du vid ett piriformissyndrom

Piriformis och piriformissyndrom
 • Ryggsmärta
 • Smärta i skinkan
 • Smärta vid bäckenleden
 • Smärta/känningar ned på baksida lår (som INTE går ned förbi knät)
 • I vissa fall smärta i svansbenet (svanskotan)

Piriformis kallas ibland ”the double devil” då den kan skapa ischiasliknande symptom. Genom direkt påverkan på nerven eller genom muskelns triggerpunkter kan smärta i sätet och ned på baksidan av låret uppstå. Smärtan från piriformis kan också ge smärta mot bäckenleden (SI-leden). Symtomen från piriformis, eller de andra korta utåtroterande musklerna i höften, är alltså en eller flera av följande:

 • Ryggsmärta
 • Smärta i sätet
 • Smärta vid bäckenleden
 • Smärta/känningar ned på baksida lår (som INTE går ned förbi knät)
 • I vissa fall smärta i svansbenet (svanskotan)

Orsaker till piriformissyndrom

Muskler kan bli påverkade genom överansträngning, vid olyckor (som muskelbristningar eller sträckningar) eller ledproblem som påverkar musklernas arbete. Att sitta på rumpan kan också påverka muskeln, speciellt om man har en plånbok eller liknande i bakfickan som ger direkt tryck lokalt på sätet. Om ryggen inte fungerar optimalt påverkas muskelfunktionen varför ryggen är något av det första vi tittar på vid problematik från piriformis.

Upplever du problem med piriformis? Lösningar och tips!

Behandling av piriformissyndrom

Lokal behandling: Triggerpunktsbehandling, nålbehandling och annan typ av behandling som får en spänd muskel att slappna av minskar påverkan på ischiasnerven eller symtom från en irriterad muskel som refererar smärta (triggerpunktsmönster).

Global behandling: Global behandling syftar till att påverka piriformismuskeln men genom behandling av exempelvis ryggen. Smärta från ländryggen eller andra strukturer kan skapa belastning på piriformis.

Efter undersökning av rygg, höft, muskler i sätet samt annan vävnad som påverkar utför vi behandling och rehab för att förbättra mekanik och funktionalitet.

Piriformissyndrom

Övningar du kan göra hemma

Det vi gör varje dag påverkar mycket över tid. Med övningar kan du själv påverka kroppen och här har du några bra övningar som påverkar piriformismuskeln både direkt och indirekt genom att ändra spänningsgrad, kraftutvekling och ledmobilitet.

Denna video hjälper dig att självbehandla smärtor i bäckenleden men även piriformissyndrom:

YouTube player

 

Piriformissyndrom
Piriformis-stretch: Sätesmuskulaturen har som uppgift att föra benet bakåt. Spänningar i området kan bidra till ländryggssmärta och därför är det viktigt att stretcha sätet vid ryggproblem. Så gör du: Ligg på rygg och placera vristen på motsatt sidas knä. Dra det benet mot bröstkorgen så att du känner att muskeln sträcks. En minut per sida.
Liggande 90 grader: Lägg dig på golvet med underbenen på en stol, soffa eller liknande så att du får 90 graders vinkel i höft och 90 graders vinkel i knäna. Låt armarna ligga längs sidan med handflatorna mot taket. Positionen påverkar spänningar och asymmetrier i höft och axlar, då dessa utjämnas genom tyngdkraften och golvet. Notera att det kan vara ett mellanrum mellan ländkotorna och golvet när du påbörjar övningen. Ju längre du ligger på golvet, desto närmare golvet ska ländryggen komma på grund av att höftböjarna slappnar av. Slappna av i positionen i 5-15 minuter.
Stretch höftledsböjaren: Utgå från ett ”backhoppningsnedslag” med något mjukt under knät. Foten längst fram placeras en bit framför knät. Spänn sätesmuskulaturen på det bakre benet och skjut höften framåt. Håll i en minut.
CAT COW Rörelseträning för ryggrad är ett fint sätt att öka cirkulation i rygg och bröst. Stå på knä med handflatorna mot golvet samt 90 grader i både axel- och höftled. Skjut ryggen uppåt och dra in hakan. Håll detta i 2-3 sekunder (Cat) innan du släpper ryggen, svankar och tittar upp med ”kollapsade” skulderblad (Cow) i ytterligare 2-3 sekunder. Upprepa 10-20 gånger.
Cat/ cow 2
SITTANDE 90 Sätt dig mot väggen med 90 graders vinkel i höft och knä. Använd hälarna som primär kraftkälla för att bibehålla ställningen. Sitt i två minuter. Övningen aktiverar muskler som är viktiga för en fungerande ländrygg.

YouTube player

Övriga tips piriformissyndrom

 • Undvik att sitta med ena benet över det andra (överdrivet mycket)
 • Ha inga saker i bakfickan när du sitter
 • Res dig och ta mikropauser
 • Träna eller rörlighetsträna varje vecka för att bibehålla en god muskelstyrka, muskelbalans och ledrörlighet

 

Graviditet och piriformissyndrom

Många upplever att graviditet medför smärta och problematik i rygg, höfter och bäcken. Det finns flera tänkbara orsaker till detta; förändring av hormoner, tyngdpunkten i kroppen och vikt exempelvis. Mot slutet av graviditeten förändras naturligt sättet man motionerar eller rör sig på. Piriformis kan bli mer spänd under denna period men man ser inte att problematiken ökar speciellt med piriformis under graviditeten.

Ont i sittbenet och piriformis

En del upplever smärta i sittbenet eller sittbensknölen. Vi ser ingen klinisk tydlig relevans mellan sittbensknölen och en påverkan från piriformismuskeln direkt. Sittbensknölarna är fästpunkter för hamstringsmuskulaturen som troligtvis har större påverkan på dessa än piriformis. En störning, ”låsning” och smärta i bäckenleden ses ofta i samband med sittbenssmärta och vi undersöker därför bäckenet vid denna typ av problem.

 

Inflammation i piriformis

Många beskriver sina muskel- och ledsmärtor som en inflammation. Vi ser dock oftast att det inte är en äkta inflammation utan en smärta som uppstår på grund av en överbelastning. En äkta inflammation kan behandlas med anti-inflammatoriska läkemedel medan den mycket vanligare smärtan, som uppstår på grund av andra orsaker, blir bra om man behandlar och/eller tränar på ett sätt som gör funktionen bättre.

Kan det vara något annat än piriformis som ställer till det?

Absolut! Smärta kan orsakas av andra strukturer än just denna muskel. Läs mer om smärta i höften och vad som är vanliga orsaker till det här.

Har du frågor? Kontakta din närmaste terapeut så hjälper vi dig

[templatera id=”28774″]

Anatomi piriformis – så här ser det ut i området

Piriformissyndrom
Illustration: I bäckenområdet går det flera muskler från korsbenet ut till lårbenet (området runt trochanter major). Dessa muskler har i huvudsak rollen att stabilisera i höften och att utöva kraft när benet sträcks bakåt samt roterar utåt. De djupa underliggande musklerna som ligger under den stora sätesmuskeln kan alla påverka ischiasnerven. Piriformis påverkan på ischiasnerven har gett namn till piriformissyndromet eller falsk ischias.
Piriformis
Illustration 2: Fun-fact: Muskulaturen som ligger under glutens maximus består av piriformis (”high-lightad” i rött). Även tvillingmusklerna (gemellus superior och inferior), obtoratorius och quadratus femoris är ”djupa utåtrotatorer”. Ischiasnerven kan påverkas av flera av dessa muskler, inte bara piriformis.

FAQ

 Kan man springa med piriformissyndrom?

Ja, fysisk aktivitet brukar ofta hjälpa. Var dock observant på hur du påverkas efter löpningen. Skulle det bli värre i flera dagar efter löpturen är det nog bäst att vila, behandla och rehabilitera på annat sätt än att just springa.

Varför får man ont i piriformis?

Smärta brukar vara en följd av en struktur som får ökad belastning, minskad blodcirkulation och ökad känslighet av så kallade smärtreceptorer. Orsaken till piriformissmärta kan vara att man suttit mycket eller har en ökad belastning på grund av att ländryggen och/eller bäckenet inte rör sig optimalt.

Hur blir man av med piriformissyndrom?

Övningar och behandling brukar ge märkbar förbättring snabbt. Prova dig fram med övningarna du hittar i denna artikel.

Är piriformis farligt?

Nej, smärta i piriformis är inte farligt. Smärta är en ”varningssignal” från kroppen om att något bör justeras men just muskelsmärta i sätet är helt ofarligt. Smärta som består över tid kan dock skapa problem så ta tag i dina problem snabbt så ökar sannolikheten för att du blir smärtfri – både på kort och på lång sikt.

Artikelförfattare

Ole A. Haslestad är legitimerad Naprapat sedan 2003 och har skrivit 4 publikationer/ böcker om hälsa. Han är i dag Marknadschef och skriver artiklar för Naprapatlandslaget. Han vidareutbildar även terapeuter.

padelarmbåge

Artikelförfattare Ole A. Haslestad

Referenser

 1. Perez Carro, L. (2016). Deep gluteal space problems: piriformis syndrome, ischiofemoral impingement and sciatic nerve release. Muscles, Ligaments and Tendons Journal.
 2.         Kevork Hopayian; Fujian Song; Ricardo Riera; Sidha Sambandan (2010). The clinical features of the piriformis syndrome: a systematic review. , 19(12), 2095–2109. doi:10.1007/s00586-010-1504-9 
 3. Travel and Simons Trigger Point Manual
 4. Artikeln är skriven med stöd från boken Smärtfri av Naprapatlandslaget 

Dela gärna detta

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email