Bursit

Vad är bursit och hur kan det behandlas?

Bursit betyder ”inflammation i slemsäck”. Namnet kommer från latinska bursae, vilket betyder slemsäck, och -it, vilket betyder inflammation. En slemsäck kan ses som en liten platt vätskefylld ballong, och har till uppgift att minska friktion. Det finns många slemsäckar runt om kroppen; mellan leder och muskler, mellan ben och hud, och mellan senor och hud.

På denna sida kan du läsa om följande:

Symptom bursit

Inflammation i slemsäck orsakar smärta och nedsatt rörlighet och styrka. Beroende på vart i kroppen den inflammerade slemsäcken sitter, får man problem i detta området. Man märker fort om man får problem med slemsäcken, då både rörligheten och styrkan påverkas, i tillägg till upplevd smärta. Längre ned i artikeln kan du läsa mer om specifika slemsäckar runt om  i kroppen.

Hur behandlar man bursit?

En inflammation kan ”lugnas eller läkas av kroppen själv”, om belastningen upphör och funktionen återställs. För att detta ska hända är det viktigt att du minimerar eller undviker den aktivitet som ledde till smärtan / slemsäcksinflammationen, och att du eventuellt gör övningar som förbättrar funktionen i området, eller får behandling som leder till detsamma. Ibland finns det ingen långsiktig överbelastning som har lett till problemet, utan ett trauma. Vad du bör och inte borde göra följer dock samma princip; lugna smärtsam aktivitet och försök att släppa på spänningar i området med övningar som inte belastar de involverade strukturerna så mycket att det gör värre.

Bilden visar en naprapat/kiropraktor/terapeut som undersöker en axelled hos en patient

Bör jag vara orolig, kan det bli värre?

Bursit är inte farligt, men on.t Om smärtan inte elimineras av vila, smarta övningar och behandling, kan nästa steg vara antiinflammatorisk medicinering (via läkare) eller eventuellt injektion av kortison (också via läkare). Detta rekommenderas att göras efter att diagnosen har bekräftats med ultraljud eller MR, och själva injektionen rekommenderas ges ”ultraljudsstyrd”, så att läkaren kan se att kortisonet faktiskt kommer dit det ska – i slemsäcken.

Vart i kroppen har vi slemsäckar?

Vi har många slemsäckar i kroppen, men de som är vanligast gällande problem med irritation och inflammation finns i axel och höft. Lokal smärta förekommer, och smärtan påverkar även funktionen. Lär mer här;

Bursit axel (Subakromiell bursae)

Den vanligaste åkomman vi ser på våra kliniker, där det finns en slemsäcksproblematik, är i axeln. Där ligger det en slemsäck  mellan musklerna susprapinatus / deltiodeus och ett benbit på skulderbladet som kallas acromion. Slemsäcken heter bursae subdeltoidea / subacromiale. Denna har som funktion att möjliggöra och upprätthålla god rörlighet i axeln utan att det leder till smärta på grund av friktion, särskilt när armarna hålls och arbetar över axelhöjd. När det är för mycket belastning i området, och det uppstår irritation i slemhinnan då den ”gnuggar” mellan acromoin / coracoacromioligamentet och supraspinatus -senan, kan inflammation uppstå. Detta kallas impingement, som är den engelska termen för ”inklämning”. Andra slemsäckar kan också klämmas mellan strukturer, men det vanligaste området för impingement är i axeln.

Bilden illustrerar axelns anatomi och en painful arc

Bursit höft (Bursae trochanterica)

På utsidan av höften, mellan en del av lårbenet som kallas trochantern, och muskelsenorna som löper på utsidan av den, ligger bursae trochanterica. Denna slemsäck kan bli inflammerad om det uppstår friktion / överbelastning mellan senorna och lårbenet. Smärtan kommer att vara på utsidan av höften på den del av höften som ”känns som ben”.

Bilden illustrerar ett smärttillstånd vid trochanter major vid den yttre delen av höftleden

Bursit framsida höft (Bursae iliopectinea)

På framsidan av höftleden ligger bursae iliopectinea, även kallad bursae iliopsosas, mellan höftledskapseln och iliopsoas -muskeln. Slemsäcken kan irriteras av överbelastning i området, till exempel efter aktiviteter där det blir mycket belastning och rörelse i höftledens framsida och muskeln iliopsoas.

Bursit armbåge, även kallad Studentarmbåge (Bursae olecranon)

Inflammation i den här slemsäcken kallas ofta ”studentarmbåge”, eftersom irritationen vanligtvis uppstår efter friktion vid armbågens spets – vilket kan uppstå om man lutar sig på armbågarna på ett bord under en längre tid. Slemsäcken ligger mellan armbågen (ulna) och huden.

Ole A. Haslestad – Naprapat och Medgrundare Naprapatlandslaget

Ole är legitimerad Naprapat sedan 2003, och har skrivit 4 publikationer/ böcker om hälsa. Han är i dag Marknadschef och skriver artiklar för Naprapatlandslaget, och vidareutbildar även terapeuter. Kontakta Ole här.

Bilden visar legitimerad naprapat Ole Haslestad

Artikelförfattare Ole A. Haslestad

Referenser

  1. D.Aaron, A. Patel, S. Kayiaros, R. Calfee (2011) Four Common Types of Bursitis: Diagnosis and Management Vol. 19
  2. Johnston, C. A. M., Wiley, J. P., Lindsay, D. M., & Wiseman, D. A. (1998). Iliopsoas Bursitis and Tendinitis. Sports Medicine, 25(4), 271–283.
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Subacromial_bursitis, https://en.wikipedia.org/wiki/Iliopectineal_bursa
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538503/#article-30627.s14@
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541096/#article-29596.s17

Dela gärna detta

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email