Benhinneinflammation

Kan man träna med benhinneinflammation?

Benhinneinflammation är ett smärttillstånd som är lokaliserat på framsidan av underbenet, oftast på smalbenets innsida. Problemet uppstår som regel då träningsbelastningen varit för stor i förhållande till vad dina ben klarar av.

På denna sida kan du läsa mer om:

Självbehandling av benhinneinflammation

Vad är benhinneinflammation?

En kropp som rör sig optimalt fördelar krafterna vid till exempel löpning så att ingen vävnad eller kroppsdel överbelastas – det är först när du funktionellt blir sämre att överbelastning uppstår. Om belastningen blir för stor i underbenen kan benhinneinflammation bli resultatet.

Skelettet har en så kallad benhinna ytterst, och i benhinnan fäster bland annat muskler som ser till att skelettet kan röra på sig genom inflytande av signaler från nervsystemet. Benhinnan är smärtkänslig, och om det är för stor belastning kan detta leda till smärta. Vid benhinneinflammation i underbenet, är det ofta insidan av skenbenet/ smalbenet som smärtar då vadmusklerna som fäster in på detta ”drar” i benhinnan. Detta kallas på engelska periostit. Även om det kallas inflammation är det sällan det, dock är det väldigt ont, och hindrar dig i din aktivitet (som oftast löpning). Smärtan kan även sitta på utsidan av smalbenet. Aktivitet som löpning eller gång verkar ofta skapa mest smärta, men även vilovärk kan förekomma. Tar du på muskulaturen i vadens fram- och baksida är det som regel ömt.

Varför får man benhinneinflammation?

En överbelastning uppstår när krafterna som kroppen utsätts för är för stora i förhållande till hur kroppen fördelar dessa krafter. Till en viss grad vil självklart en vilken som helst kraft ge kroppen stryk oavsett hur ”tränad och funktionell” den är, men kliniskt ser vi vanligen att det är kroppens funktionsgrad som är begränsande. Ett exempel på detta är om man får ont i smalbenet på ena sidan och inte den andra vid löpning – man springer ju lika mångas steg på varje fot, men den ena sidan kan vara funktionell och avlasta krafterna, medan det andra inte gör det.

Hur behandla problemet

Benhinneinflammation är ett symptom – slitaget på insidan av skenbenet är för stort. Orsaken kan vara att man sprungit allt för långt och ofta i förhållande till vad man är van vid (vad man gjort kroppen van/ stark till). Att avlasta området och ha en liten paus från löpandet kan i så fall vara bra. En annan faktor som diskuterats ovan är funktionsaspekten: vad i kroppens rörelsekedja är dysfunktionellt så att vaden tar stryk av en naturlig rörelse som löpning? Detta är såklart individuellt, men vi tycker ofta att vi ser följande:

  • Skink-musklerna utvecklar inte den kraften de ska, och kraften fördelar sig nedåt i vaden.
  • Underbenets muskler är också ”svaga” eller utan nevrologisk optimalfunktion, vilket gör att andra muskler överarbetar.
  • Foten är låst i vissa leder, vilket hindrar svikt och muskelkontroll, detta leder som ovan till överbelastning av ”vadens framsida”.

Behandlingen vi gör på våra kliniker syftar till att förbättra din funktion i de delar av nervsystemet som gör att kroppens rörelseskedja blir mer effektiv, och avlastar dina kroppsdelar när du rör dig. För benhinneinflammation behandlar vi det som är ditt problem. Ländrygg, höfter och fötter är områden vi bland annat gör funktionsanalys på för att få reda på vart problemet sitter. Varför påverkar exempelvis ryggen benhinnorna? Jo, nerverna som sköter signalerna till vadmuskulaturen kommer från ryggen, och muskler kontroll styrs därmed delvis från ländryggen. Stelhet och dysfunktion i ländryggen kan därför vara en del av orsaken till problemen i benhinnorna – eller enda orsaken.

Benhinneinflammation - undersökning behandling fot

Funktionsanalys av fot och höfter/ rygg

Träning vid benhinneinflammation

Att vila från den aktiviteten som utlöser smärta är en bra grundregel. Är man löpare är detta inte särskilt välkomnande, men tillsammans med dig hittar vi en nivå som kan fungera, så att du kan vara aktiv men fortfarande inte ”plockar på sårskorpan” (belastar benen så att det inte läker). Alternativ träning är ett smart sätt att vara i gång samtidigt som du får vila. Simning kan vara en bra aktivitet om du har ont i benhinnorna när du går eller springer.

Bra övningar du kan göra hemma

Fotcirklar. Denna övning stimulerar olika delar av vad, vrist och fot till en förbättrad funktion. Lägg dig på rygg med det ena benet utsträckt. Håll i det andra benet med 90 graders vinkel i knäleden. Den foten som nu hänger löst är den som ska tränas. Gör cirkulära rörelser med foten, 30 cirklar medurs och 30 cirklar moturs. Sista delen består av att böja foten mot näsan och bort från näsan, totalt 3 repetitioner.
Tåhäv: Starkare vader genom tåhäv. Sikta på 60 stycken varje dag.
benhinneinflammation
Utfallssteg: Stärker höftmuskulaturen som i sin tur avlastar belastning i underbenet 
Stretch av vadens baksida. 60 sekunder en gång om dagen
Egenbehandling av muskulaturen
Egenbehandling av muskulaturen: Sätt dig och lägg upp ena foten på andra låret. Ta tummarna och pressa in i muskulaturen på insidan av smalbenet, där du hittar ömma punkter.

Benhinneinflammation hur länge ska man vila

Det beror på om man låter kroppen vila eller inte, och i vilken grad man förbättrar funktionen så att vaden avlastas vid belastning. Fråga din terapeut hur aktiv du bör vara och vilka övningar som just du behöver göra för att förbättra det som inte fungerar i din kropp.

Du hittar oss här

Detta säger Wikipedia om benhinneinflammation.

Vi går även igenom vad man kan göra mot benhinneinflammation på vår Youtubekanal:

Ole A. Haslestad – Naprapat och Medgrundare Naprapatlandslaget

Ole är legitimerad Naprapat sedan 2003, och har skrivit 4 publikationer/ böcker om hälsa. Han är i dag Marknadschef och skriver artiklar för Naprapatlandslaget, och vidareutbildar även terapeuter. Kontakta Ole här.

padelarmbåge

Artikelförfattare Ole A. Haslestad

Referenser

  1. Amin, I., & Moroz, A. (2017). Medial Tibial Stress Syndrome (Shin Splints). Musculoskeletal Sports and Spine Disorders, 281–282. doi:10.1007/978-3-319-50512-1_63

2. Stretanski, M. F. (2020). Shin Splints. Essentials of Physical Medicine and Rehabilitation, 434–437.    doi:10.1016/b978-0-323-54947-9.00078-x

3. Schulze, C., Finze, S., Bader, R., & Lison, A. (2014). Treatment of Medial Tibial Stress Syndrome according to the Fascial Distortion Model: A Prospective Case Control Study. The Scientific World Journal, 2014, 1–6.

Dela gärna detta

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email