Ont i handleden

Goda tips vid ont i handleden

Smärta i handleden kan uppstå akut eller vid överbelastning. För att bli smärtfri snabbt är det viktigt med rätt behandling och att inte överbelasta och irritera handleden.

På denna sida kan du läsa mer om:

Varför ont i handleden?

Värk/ smärta/ ont i handleden är inte lika vanligt som ländryggssmärta, men vi ser varje dag patienter med problem i handleden i form av smärta eller minskad handkraft. Handen är självfallet väldigt viktig i människans vardag, vi använder händerna till det mesta i våra göromål, på jobbet, vid hobbies osv. Handleden kan bli smärtsam, ofta orsakat av en överansträngning – man har gjort något man är ovan vid, och det har blivit ”för mycket”. Handledssmärta kan också uppstå vid trauman så som att falla och ta emot sig med händerna, eller genom lågintensiva vardagsrörelser som att jobba vid datorn. Gör man rätt läker alla dessa åkommor (en komplicerad fraktur i handleden räknas här som ett undantag).

Symptom ont i handleden

Handleden kan definieras som övergången mellan underarm och hand. Funktionellt är det de två underarmsben som möter fingrar och tumme – med 8 små mellanhandsben emellan, som utgör handleden. Det är många benbitar, muskelsenor och andra vävnader som ska få plats och samverka för en smärtfri och funktionell hand. Smärta och kraftnedsättning är de vanligaste symptomen.

Icke-akuta problem:

När det blir problem i handleden av en överbelastning, är det i regel smärta vid rörelse som är mest påtagligt. När vi använder händerna utövar vi muskelkraft, och i tillägg till smärta upplevs ofta en svaghet vid användning av händerna. Rörelser som ofta gör ont är vridning av underarmen eller att böja handleden framåt eller bakåt. Är du svullen i handleden? Detta är ett tecken på dålig cirkulation eller inflammation. En inflammation kan uppstå av överansträngning, eller som ett resultat av ett infekterat sår. Inflammationer ska utredas hos läkare.

Akuta problem (trauma):

Akuta handledsproblem får man i regel vid fall då man faller på handen, får en boll i hög hastighet som stukar handleden, osv. Vid akuta trauman/ stukningar gäller principen RICE (rest, ice, compress, elevate). Är du osäker på skadans omfång, sök till akut läkarvård för röntgendiagnostik mm. I de flesta fall är det ingen större skada skedd – men det gör ont ändå! Skadan har irriterat vävnader och funktionen är inte optimal. I dessa fall kan naprapaten hjälpa dig med problemet.

Ont när jag vrider handen/vinklar handen/böjer handen/tränar

Smärta uppstår när receptorer signalerar ”potentiell vävnadsskada”. Beroende på vilken struktur som är irriterad eller skadad, vill olika rörelser smärta. Rörelser i handleden påverkas framförallt av mellanhandsbenen och underarmsbenen (radius och ulanae), och även axel och nacke ryggrad påverkar handens funktion. Ofta smärtar det när man vinklar handen bakåt, beroende på att vävnaden kläms in och irriteras. Gör det ont när du vrider på handen/underarmen, tyder detta helt enkelt på att vävnaden irriteras av detta. Vridnings-smärta kan ofta relateras till armbågslederna – en dålig rörlighet där leder till överkompensation i handleden. Har du ont när du tränar? Belastningen du tränar med är då för stor, och generellt ska man undvika att träna med smärta. Ibland måste man dock träna ”genom smärtan”. För att veta om du ska bromsa eller gasa är det vettigt med en bedömning från någon med kompetens och erfarenhet p området.

När vi gör en undersökning av en handledssmärta gör vi en funktionsanalys av den funktionella enheten rygg/nacke/ axel/armbåge/handled/hand. På bakgrund av de funktionsfel vi hittar behandlar vi för att bättra funktionen och minska belastningen. Du får även rehab-övningar som stärker dig.

Udersökning arm axel - ont i handleden

Undersökning axel/arm

Inflammation i handleden

De klassiska tecken man har på inflammation är rodnad, svullnad, värme, smärta och funktionsnedsättning. Vid en äkta inflammation uppstår ofta smärta och funktionsnedsättning (som nedsatt styrka och rörlighet), och även svullnad. Att man blir röd och varm på huden över inflammationen kan uppstå om tillståndet är ytligt eller om inflammationen är kraftig. Vanligen är det man på folkmun kallar en inflammation inte en äkta inflammation, detta gäller även handledsproblem. Oavsett om det är en äkta inflammation eller inte är det positivt att avlasta handen initialt och lägga is på den i 25 minuter flera gånger om dagen (med en t-shirt eller liknande emellan så det inte uppstå frostskada). Kontakta läkare om du misstänker att det är en inflammation som behöver medikament eller annan läkarvård. Vid andra tillfällen kan du kontakta en terapeut som kan hjälpa dig avlasta handleden genom att påverka nervsystemets spänningsgrad och bättra på rörligheten där den är nedsatt.

Svullen handled

Svullnad tyder på en blödning eller att det är minskat återflöde på grund av spänningar och irritation. Svullnad är ett av inflammationstecknen, och är det inflammerat kan du med fördel avlasta handen och försöka hålla den högt (över hjärthöjd) ett tag. Läkaren kan vägleda dig i användandet av antiinflammatoriska mediciner. Dessa ska inte användas långvarigt då det finns risker. Voltaren, Naproxen och Ipren är exempel receptfria på läkemedel mot inflammation.

Träning när man har ont i handleden

Som nämnt tidigare är det klokt att avlasta handleden om i det första skedet. Det är i regel trauma eller överbelastning som har lett till smärta, och då är bästa medicinen vila. I ett senare skede kan det vara så att handleden smärtan även fast du vilat och inte belastat området. Då kan det vara läge att börja träna upp funktionen igen. Vi rekommenderar att man gör detta med hjälp från en terapeut för att veta vad man bör göra och inte bör göra, och när, samtidigt som att terapeuten kan optimera ditt nervsystem så att funktionen bättras.

Superman - ont i handleden

Superman:

Just gällande handledssmärta är det inte så många universalövningar att ge (utan att vi får sett och undersökt dig). Men om du inte får ont i handleden av denna, kan den vara till hjälp för långvariga smärtor; den ökar nämligen rörligheten i axlar, nacke och bröstrygg, och påverkar på så sätt funktionen även ned till handleden. Håll i 1 minut flera gånger varje dag.

Behandling av handledssmärta

Behandling handled - ont i handleden

Genom rätt behandling kan man avlasta vävnad och bättra funktionen. Hos oss använder vi ofta akupunktur för underarms-muskulaturen, som påverkar handleden genom effekten på dess senor som löper därigenom. I tillägg justerar vi de leder i kedjan som kan påverka en en negativ belastning av handleden. Välkommen till oss, så kan vi hjälpa dig.

Ole A. Haslestad – Naprapat och Medgrundare Naprapatlandslaget

Ole är legitimerad Naprapat sedan 2003, och har skrivit 4 publikationer/ böcker om hälsa. Han är i dag Marknadschef och skriver artiklar för Naprapatlandslaget, och vidareutbildar även terapeuter. 

padelarmbåge

Artikelförfattare Ole A. Haslestad

Dela gärna detta

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email