Ont i bäckenet

Ont i bäckenet – om leder och muskler som kan skapa smärta

Smärta i bäckenet kan orsakas av flera saker, vanligast är spänningar och muskel- og ledrelaterad smärta. Vi ser oftast att det bäckenlederna som skapar problemen. Smärta i bäckenet kan även vara relaterat til graviditet eller sjukdomar i inre organ.

På denna sida kan du läsa mer om:

 

På bilden ser man bäckenet samt lårbenen och ländryggen. Illustrationen visar även musklerna Piriformis och ischiasnerven
På bilden ser man bäckenet samt lårbenen och ländryggen. Illustrationen visar även musklerna Piriformis och ischiasnerven.

Vad är bäckelederna (SI-lederna eller sacroiliacalederna)?

Bäckenet är benämningen på området som utgörs av korsbenet och höftbenen, samt de mjukdelar (muskler, ledband osv) som ligger där. SI-leden är leden mellan sacrum (korsbenet) och ilium (höftbenet). Som du ser på bilden ovan är korsbenet centralt beläget under ländryggskotorna, och på varje sida av korsbenet sitter ett höftben. Lederna mellan dessa kallas SI-leder eller bäckenlederna. Leden är en stramled med minimal rörelse – med tanke på vilken belastning området ska tåla behövs god stabilitet. Ledband förstärker leden ytterligare, speciellt sacroiliaca-ligamenten och ligament sacrotuberale (går från korsbenet till sittbens-knölarna). Även om det inte är stor rörelse i SI-leden, vet man kliniskt att funktionen i lederna är central för en fungerande och smärtfri rygg. Lederna kan ”låsa sig” och ge upphov till extrem smärta.

Låsning i SI-leden och ont i bäckenet

En låsning i bäckenet (SI-leden) är kanske mer korrekt en irritation mer än en låsning – men åtgärden är oavsett den samma (vi kallar den en låsning). När SI-leden låser sig uppstår det en smärta vid SI-leden, som ibland kan tolkas som en ländrygg-smärta – bäckenleden och ländryggen ligger väldigt nära varandra, och många vil uppfatta området vid SI-leden som ”ländryggen”.

Akut SI-ledslåsning

En akut låsning i SI-leden skapar typiskt en skarp smärta vid leden, med svårigheter att rotera överkroppen samt att sätta sig/ resa sig. Att gå brukar gå ok, men det blir tvärt emot ett ländrygsgbesvär typiskt inte bättre av detta.

Långvarig SI-ledsproblematik

Är SI-leden låst eller irriterad mer långvarigt, och utan den akuta smärtan, går det fint att röra på sig utan rörelsehinder eller hög smärta. Problemet kan dock skapa en molande värk i leden, som dels kan skapa problem lokalt, men även andra ställen, då en SI-led/ bäcken som inte rör sig optimalt kompenseras andra ställen.

Låsning (spänning) i höften

Höftleden kan stelna till och få ett begränsat rörelseomfång, men ”låser sig” ytterst sällan. Men i denna sammanhang tar vi med ”låsning i höften” då många använder begreppet höften om själva SI-leden. En låsning i höften vill ofta alltså betyda att någon har en låsning i bäckenleden.

Ont i bäckenet när jag sover

Nattliga smärtor kan uppstå av flera anledningar. När det gäller bäckenet så blir belastningen såklart på detta annorlunda när vi ligger än om vi står eller sitter. Att ligga i sängen och vrida på sig, kan vara mycket smärtsamt om SI-leden är irriterad. Kroppen kan också stelna till när den inte får rörelse. Generellt ska det förtydligas att nattsmärtor kan vara ett tecken på sjukdom, så som livmoder eller prostata. Ofta har man då andra besvär som nedsatt allmäntillstånd, viktnedgång osv, och smärta i bäckenleden på natten betyder inte att du har en allvarlig sjukdom! Vid osäkerhet ska man utredas av läkare.

Ont i bäckenet när jag går

Ja, en låsning i bäckenleden leder ofta till smärta när man går. Leden belastas naturligtvis när man går, och vår erfarenhet är att låsningen inte blir nämnvärt bättre av promenader (medan en låsning i ländryggradens kotor blir det).

Smärta på framsidan i fogen, vad tyder det på?

På framsidan av bäckenet möts de två höftbenen i det som kallas (blygdbens-)fogen eller symfysen. Mellan dessa benbitar finns en liten disk, och leden förstärks av ledband. Om belastningen på bäckenet blir för stort kan det uppstå irritation inte bara i de bakre bäckenlederna (SI-lederna), men även den främre bäckenlegen (fogen). Speciellt utsatta är gravida kvinnor, då belastningen på bäckenet blir ökat. För att göra plats till foster och senare födsel, utvidgas kvinnans bäcken via hormoner (relaxin) så att bäckenet blir mer rörligt för att kunna leverera barnet. Smärta i fogen eller problem relaterad till denna led kan uppstå även för män. En klassisk fogsmärta är dock oftast relaterad till graviditet eller efter födsel.

Fogen/ främre bäckenleden är den delen som ser ut som Batmans ögonbindels mitt.
Samma illustration som ovan. Fogen/ främre bäckenleden är den delen som ser ut som Batmans ögonbindels mitt.

Kan bäckenet vara snett, och hur gör jag i så fall?

En diskussion som förs inom den manuella medicinens olika håll är i dag om ett bäcken kan vara snett eller inte. Orsaken till att man inte kan enas om ett svar, är att man inte kan enas om en definition av ”snett”. Nej, det är högst ovanligt att bäckenet vrids snett genom att benbitarna flyttar på sig i förhållande till varandra – detta sker bara via fraktur (benbrott). Men, om man ser till det funktionella bäckenet, ser vi absolut att ett bäcken kan vara snett. Det betyder därmed inte att det är farligt eller inte kan åtgärdas! På samma sätt om axlarna på en person kan vara placerade i olik höjd och den ena kan vara mer framåt i förhållande till den andra, kan bäckenets olika sidor och höfterna vara osymmetriska.

Det räcker med att se på byxlinningen eller bältet till en person för att se att det kan slutta nedåt på höger eller vänster sida – ett tecken på asymmetri och ett ”snett” bäcken. Vridning i bäckenet kan också uppstå, och det är som nämnt inte benbitar som hoppar ur led, men aktiva strukturer som muskler som drar i benbitarna så att de tar ”en ny plats i rummet”. Bäckenet är ryggens fundament, så en asymmetri här kan enkelt skapa problem uppåt eller nedåt i kroppen.

Illustration snedhet

Före och efter behandling (rtg-bilder hämtade från Plaugher/ Lopes Textbook of Clinical Chiropractic)

Asymmetri/ Symmetri

Symptom snett bäcken

Smärta eller problem relaterat till bäckenet (eller annat ställe på kroppen).

Ljumsk- och ländryggsmärta och bäckenet

Kroppen är ett cybernetiskt system – ett system av många olika system som påverkar varandra. Ett bäcken som inte fungerar optimalt och är stelt (bäckenled), kan leda till att musklerna i till exempel i ljumsken kan bli skadade eller smärtsamma. Detta är inte så konstigt, då det går muskler från bäckenet till låren. Då dessa påverkas av en ”låst bäcken” uppstår en muskelobalans och ett nervsystem som inte aktiverar musklerna som det ska. Resultatet kan bli en sträckning i ljumsken, ett ont knä, en ond ländrygg etc. 

Vad kan jag göra om jag har ont i bäckenet?

YouTube player

Övningar och behandling som ökar balansen i nervsystemet och muskelbalansen, vill göra ett snett bäcken rakare.

Träning av bäckenmuskulaturen

Det finns en mängd muskler i och runt bäckenet. Vid fogsmärta, inkontinens osv, är det träning av bäckenbottens muskulatur som står i centrum. De vanliga besvären som uppstår akut eller av ett långvarigt funktionsfel i en bäckenled, påverkas enligt vår erfarenhet mest av musklerna i sätet och höftledsböjare. Här följa en övning du kan testa om du har ont i bäckenet:

Liggande 90:

Liggande 90 ont i bäckenet

”Liggande 90” är en universalövning, och. kan vara effektiv vid allt från huvud- och nackbesvär till ländryggssmärta. Med hjälp av gravitationen tillåts huvudet vila över axlarna och därmed avlasta muskulaturen vid överbelastning. Eftersom golvet är rakt, vill övningen mobilisera dig rakare (skapa bättre balans).

  1. Lägg dig på golvet med underbenen på en stol, soffa eller liknande så att du får 90 graders vinkel i höft och 90 graders vinkel i knäna.
  2. Låt armarna ligga längs sidan med handflatorna mot taket.
  3. Jobba med övningen i 5-10 minuter.

Positionen påverkar spänningar och asymmetrier i höft och axlar, då dessa utjämnas genom tyngdkraften och golvet. Notera att det kan vara ett mellanrum mellan ländkotorna och golvet när du påbörjar övningen. Ju längre du ligger på golvet, desto närmare golvet ska ländryggen komma och detta på grund av att höftböjarna slappnar av.

Behandling

Behandling föranleds av att vi tar din sjukdomshistoria (anamnes) samt gör en grundlig undersökning. Därefter behandlar vi de områden och strukturer som inte fungerar optimalt. För SI-lederna väljer vi ofta ledjusteringar för att normalisera funktionen. Muskelbehandling och medicinsk akupunktur hjälper till att skapa ett bättre behandlingsresultat, och övningarna vi ger dig snabbar på processen ytterligare. Du hittar våra kliniker här.

En optimal justering gör ryggen friare och mer funktionell, och effekten är uppenbar och momentan.
Undersökning av bäckenleder och ländrygg
Ole A. Haslestad – Naprapat och Medgrundare Naprapatlandslaget

Ole är legitimerad Naprapat sedan 2003, och har skrivit 4 publikationer/ böcker om hälsa. Han är i dag Marknadschef och skriver artiklar för Naprapatlandslaget, och vidareutbildar även terapeuter.

padelarmbåge

Artikelförfattare Ole A. Haslestad

Dela gärna detta

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email