Nackspärr

Detta kan hjälpa om du har nackspärr!

Nackspärr är ”plötsligt fastlåsta nacke”. Ofta uppstår den låsta nacken vid uppvaknande eller vid en plötslig rörelse med nacken. Det gör ont man är hindrad från att röra på huvudet i en eller flera rörelser. Så här kan du bli av med din nackspärr snabbast möjligt.

På denna sida kan du läsa mer om följande:

Tips, behandling och övningar vid nackspärr
Området som ofta smärtar vid nackspärr.

Varför får man nackspärr?

Nackspärr är nackens motsvarighet till ryggskott.Om nacken låser sig så att du hindras från att vrida på huvudet, lägga huvudet framåt eller bakåt eller åt sidan, så har du nackspärr. Det är sannolikt många olika strukturer som är inblandande vid låsningsfenomen som detta, men centralt står leden mellan två kotor. Mellan kotorna finns ledkapsel och en disk (med undantaget huvudet/ första halskotan och första/ andra halskotan. När dessa signalerar till nervsystemet att något är överbelastat, kan det leda till en kramp i musklerna i området, som blir så strama att rörelse hindras. Samtidigt smärtar det om man försöker röra på huvudet i vissa (eller alla) lägen. Svullnaden i ledkapsel/ disk kan räknas som orsaksmekanism och som hindrar dig från att röra på nacken – som en kil som sätter sig och låser dörren. 

Trauma eller dålig hållning?

Nackspärr: Ofta led i nacken eller bröstrygg/ revben som ligger bakom
Ryggraden: Kapslar in ryggmärgen och möjliggör en stabil men rörlig kropp.

Får man ont i nacken när man sover kan man tänka sig att en led blivit lite utsträckt över en tid. Den plötsliga rörelsen som ibland utlöser nackspärr får en belastning på leden som gör att nervsystemet hastigt tolkar situationen som hot för skada. Kroppen svarar med att låsa sig i kramp. Bakom en nackspärr ligger en nacke som inte fungerar perfekt. Ett akut trauma kan vara orsak, även om det är länge sedan traumat uppstod. En annan orsak kan vara dålig ergonomi och en nacke som lutar långa perioder i en position. En nacke som har bra funktion och en bra hållning låser sig inte lätt när man vrider på huvudet för att titta sig åt sidan!

Vad hjälper mot nackspärr?

Ta det lugnt, detta löser sig! Det är obehagligt att ha nackspärr, men det går över. Så länge du inte ska prestera på idrottsarenan eller något annat som kräver full funktion av kroppen, kan man försöka slappna av och göra smarta saker för att det ska över snabbast möjligt (match idag?! – då gäller det att du ringer direkt).

Behandling av nackspärr

Mobilisering och justering av den leden som är påverkad är ett effektivt sätt att bättra rörlighet på. Det är antingen nacken, bröstryggen eller en revbensled som brukar vara påverkat. I tillägg är akupunktur och muskelbehandling smärtlindrande och muskelavslappnande. Det centrala i behandlingen är att hitta vart problemet ligger. Om nacken låser sig på grund av ett revben mellan skulderbladen, hjälper det inte mycket att behandla nacken! När man identifierat nackspärrens kärna riktar man behandling för att säkert och effektivt påverka rätt led och kringliggande muskler.

Övningar för nackspärr

Andningen är viktig i en vilken som helst smärtproblematik, den normala andningen reducerar stress och spänningar och ökar blod cirkulationen. Nackspärr går över snabbare om du låter kroppen slappna av och ger den rörelse och blod genom att andas meg ”magen”. Det är lite svårt att ge konkreta övningar för nackspärr då den optimala övningen är beroende på vilken kroppsdel (led) som är låst. Du kan dock försöka följande övningar. Gör det för ont, vila någon dag istället och försök igen.

Övning för nackspärr: Universalpositionen.
Ligg på sidan, böj på det övre benet och placera knät på golvet framför dig. Ta sedan den övre armen och placera den snett bakom huvudet. Håll i en minut på varsin sida. Att öka rotationsrörelsen i kroppen brukar hjälpa på krampen. Håll huvudet i ett smärtfritt läge när du gör övningen.
Övning nackspärr: Stretch bröst.
Stretcha bröstmuskulaturen för att öppna upp framtill och skapa bättre förutsättningar för god rörlighet i bröstryggen. Placera armen intill en stolpe eller dörrkarm med 90 graders vinkel i armbåge och axel. Vrid överkroppen åt motsatt håll och känn att det drar i framsida axel och i bröstmuskulatur. Stretcha i 20-30 sekunder, upprepa 2-3 gånger.
Övning nackspärr: Catcow
Denna rörelseträning för ryggrad är ett fint sätt att öka cirkulation i rygg och bröst. Stå på knä med händerna i golvet samt 90 grader i både axel- och höftled. Skjut ryggen uppåt och dra in hakan. Håll detta i 2-3 sekunder (Cat) innan du släpper ryggen, svankar och tittar upp med ”kollapsade” skulderblad (Cow) i ytterligare 2-3 sekunder. Upprepa 10-20 gånger. Undvik smärtande positioner. Gör det för ont att böja huvudet fram eller tillbaka? Försök med huvudet i neutral position.

Andra tips

Testa att lägga en ispåse på smärtan i 20 minuter (en t-shirt eller liknande mellan huden och ispåsen för att undvika köldskador). Is kan verka smärtlindrande och hindrar mer svullnad.

Hur länge har man nackspärr?

Det beror på hur man lyckas slappna av och komma i gång igen med rörelser och behandling. Men några dagar tar det ofta innan man börjar känna att det börjar släppa ordentligt. Som tidigare nämnt: bli inte orolig, detta är inte farligt. Har du en kraftig infektion eller feber samtidigt med nackspärr ska du kolla upp det. Som regel är det bara lite svullnad i en led, och du är snart tillbaka till ditt normala tillstånd igen.

YouTube player
Ole A. Haslestad – Naprapat och Medgrundare Naprapatlandslaget

Ole är legitimerad Naprapat sedan 2003, och har skrivit 4 publikationer/ böcker om hälsa. Han är i dag Marknadschef och skriver artiklar för Naprapatlandslaget, och vidareutbildar även terapeuter. Kontakta Ole här.

padelarmbåge

Artikelförfattare Ole A. Haslestad

Dela gärna detta

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email