skip to Main Content

Ischias

Ischias är namnet på tillståndet när det strålar ned i benet genom ischiasnervens förlopp. Detta kan ge upphov till extrem värk i höft och ben. Här ska vi ge dig svaren på vad som egentligen händer när det strålar i benet, vilka strukturer som kan tänkas vara upphovet till smärtan, och hur länge det brukar vara. Du får även tips till hur man kan behandla ischias, både själv och genom professionell hjälp. Du kommer veta mer om följande efter att ha läst artikeln:

Vad är symptomen vid ischias?

Kan ischiasnerven vara i kläm?

Vad är falsk ischias?

Vad kan jag göra själv åt ischias?

Övningar för ischias?

Hur behandlas ischias hos terapeuten?

Viktigt att veta om det strålar ned i benet

Vad är symtomen vid ischias?

Ischiassmärta går ned i skinka, höft och ben. Oftast har man ont i ländryggen samtidigt, men upplevelsen kan också vara att det framförallt är benet som värker. Det blir i regel värre vid hostning, nysning eller när man krystar, då trycket ökar i kroppen och smärtkänslig vävnad påverkas. Om ischiasen är orsakad av en nerv som är inflammerad, kan man uppleva bortfall av känsel i delar av benet/ foten, samt att styrkan i benet blir sämre.

Att gå på hälarna eller tårna är exempel på rörelser som kan vara svåra att få till om ischiasnerven inte kan ge goda signaler till musklerna. Smärtan blir dessutom värre när man sträcker ut benet och lägger hakan mot bröstet. Detta på grund av att nerven förlängs och därmed retas.
Ryggsmärta och ont i benet hänger oftast ihop vid ischias.

Kan ischiasnerven vara i kläm?

Ischias är alltså när någonting gör att det smärtar ned på baksidan av benet längs ischiasnerven, som för övrigt är kroppens tjockaste nerv. Denna nerven är en samling av nervtrådar från ländryggen och korsryggen (L4-S3), som sammanstrålar till en fingertjock nerv som går ned genom sätet och ned i foten. Ischiasnerven är sällan direkt i kläm, men en kemisk påverkan på nerven gör att det uppstår symptom.

Dessutom kan nerven vara direkt påverkad exempelvis från ett diskbråck, eller från andra strukturer från själva ryggraden, benpålagringar kan i vissa men sällan förekommande fall trycka på nerven. De allra flesta som upplever ischias-strålningar ned i benet beskriver detta som väldigt smärtsamt.

Behöver du hjälp med dina besvär?

Våra naprapater kan hjälpa dig.

Vad är falsk ischias?

Om ichiasnerven inte påverkas från själva ryggradens strukturer som vid ett diskbråck eller annat, kallar man det ibland för falsk ischias. Detta betyder att det är andra faktorer som gör att det strålar i benet, musklerna i sätet är en vanligt förekommande bov för detta, då ischiasnerven går genom eller i anslutning till dessa nerver. Detta tillståndet är lättare att bota. Äkta eller falsk ischias – ska man vara korrekt så är ju all smärta som påverkar ischiasnerven en ischias. 

Vad kan jag göra själv åt ischias?

Du kan försöka avlasta kroppen för att minska smärtan. Det läget och den positionen som känns bäst, är bäst. Att böta sig framåt gör i regel problemet större, medan att böta sig bakåt kan lindra (se nästa stycke). Att kyla ned ländryggen och skinkan kan lindra smärtan. Lägg ispåsen på ryggen längst ned där nerven löper ut, ha en t-shirt eller liknande mellan huden och ispåsen så du undviker köldskador. Ha gärna ispåsen på i ca 30 minuter, flera gånger om dagen.

Övningar för ischias

Inga övningar är universella, och beroende på hva som skapar problemet hos en individ, så måste övningarna anpassas situationen som ska åtgärdas. Men det finns vissa övningar som ofta kan vara till hjälp, McKenzie Pressup är en sådan. Övningen är utvecklad av en Australiensisk physioterapeut som hette McKenzie. Han upptäckte att när man bad patienterna att böja ryggen bakåt fick de en lindring av besvären.

Orsaken är att strukturerna, om det är disken som är involverad, kan centraliseras av denna manöver. När man lutar sig bakåt kan alltså disken påverkas så att den buktar mindre bakåt på ischiasnerven. Övningen kan du spå denna videon. Det är den andra övningen som är McKenzie, men du kan med fördel testa den första övningen också, som är en stretch av höftledsböyaren:


Här är själva posituren för McKenzie, även kallad ”Sälen”:

McKenzie Övning

Hur behandlas ischias hos terapeuten?

När du uppsöker professionell hjälp med din ischias undersöks status på ditt nervsystem och i synnerhet ischiasnerven, och man reder ut om smärtan kommer från denna.

Beroende på vad som orsakar belastningen så ger man behandling som kan lindra och skapa bättre förutsättning för läkning. Naprapater, kiropraktorer, osteopater och sjukgymnaster behandlar vanligen åkomman, hitta en terapeut med gott rykte som kan hjälpa dig.  Hos oss behandlar vi med ledjusteringar, neurologisk akupunktur och muskelbehandling. Om det föreligger en prolaps (stort diskbråck) är det viktigt att vara försiktig med behandling direkt i ländryggen. Vi hjälper dig med diagnostik och behandling, samt övningar för att du ska komma på rätt väg. Om vi gör bedömningen att du behöver se en ortoped eller ta en MR-röntgen, skickar vi dig naturligtvis till rätt instans.

undersökning

Viktigt att veta om det strålar ned i benet

Strålningar, stickningar eller domningar i benet kan vara extremt smärtsamt, men är i regel helt ofarligt, och går över på dagar eller i värsta fall månader (beroende på orsaken och behandling och hur man avlastar osv.) Det finns vissa fall där du ska ringa för akutvård, och det är om du får känselbortfall mellan låren, så kallad ridbyxeanestesi, eller om du tappar förmågan att hålla på urin eller avföring.

Blir du inte av med din ischias? Du är välkommen att kontakta oss, så hjälper vi dig i processen mot en bättre rygg. Du hittar oss här, du kan maila, ringa eller boka online. 

Vill du få ischias förklarad via video? Nedan hittar du en demonstration från Naprapatlandslagets Ole Haslestad:

Ole A. Haslestad – Naprapat och Medgrundare Naprapatlandslaget

Ole är legitimerad Naprapat sedan 2003, och har skrivit 4 publikationer/ böcker om hälsa. Han är i dag Marknadschef och skriver artiklar för Naprapatlandslaget, och vidareutbildar även terapeuter. Kontakta Ole här.

padelarmbåge

Artikelförfattare Ole A. Haslestad

Referenser

    1. Ropper, A. H., & Zafonte, R. D. (2015). Sciatica. New England Journal of Medicine, 372(13), 1240–1248.
    2. Jensen, R. K., Kongsted, A., Kjaer, P., & Koes, B. (2019). Diagnosis and treatment of sciatica. BMJ, l6273.
    3. Valat, J.-P., Genevay, S., Marty, M., Rozenberg, S., & Koes, B. (2010). Sciatica. Best Practice & Research Clinical Rheumatology, 24(2), 241–252.
    4. Ostelo, R. W. (2020). Physiotherapy management of sciatica. Journal of Physiotherapy. doi:10.1016/j.jphys.2020.03.005
Back To Top