Ischias

Orsak och symptom på ischias – och hur du kan påverka själv!

Ischias strålar ned på baksidan av benet och ger kan ge upphov till extrem värk i höft och ben. Det kan vara orsakat av diskbråck, men inte alltid.

Här ska vi ge dig svaren på vad som egentligen händer när det strålar i benet, vilka strukturer som kan tänkas vara upphovet till smärtan, och hur länge det brukar vara. Du får även tips till hur man kan behandla ischias, både själv och genom professionell hjälp. Du kommer veta mer om följande efter att ha läst artikeln:

Vad är symtomen vid ischias?

Ischiassmärta går ned i skinka, höft och ben. Oftast har man ont i ländryggen samtidigt, men upplevelsen kan också vara att det framförallt är benet som värker. Det blir i regel värre vid hostning, nysning eller när man krystar, då trycket ökar i kroppen och smärtkänslig vävnad påverkas. Om ischiasen är orsakad av en nerv som är inflammerad, kan man uppleva bortfall av känsel i delar av benet/ foten, samt att styrkan i benet blir sämre.

Att gå på hälarna eller tårna är exempel på rörelser som kan vara svåra att få till om ischiasnerven inte kan ge goda signaler till musklerna. Smärtan blir dessutom värre när man sträcker ut benet och lägger hakan mot bröstet. Detta på grund av att nerven förlängs och därmed retas.
Ryggsmärta och ont i benet hänger oftast ihop vid ischias.

Kan ischiasnerven vara i kläm?

Ischias är alltså när någonting gör att det smärtar ned på baksidan av benet längs ischiasnerven, som för övrigt är kroppens tjockaste nerv. Denna nerven är en samling av nervtrådar från ländryggen och korsryggen (L4-S3), som sammanstrålar till en fingertjock nerv som går ned genom sätet och ned i foten. Ischiasnerven är sällan direkt i kläm, men en kemisk påverkan på nerven gör att det uppstår symptom.

Dessutom kan nerven vara direkt påverkad exempelvis från ett diskbråck, eller från andra strukturer från själva ryggraden, benpålagringar kan i vissa men sällan förekommande fall trycka på nerven. De allra flesta som upplever ischias-strålningar ned i benet beskriver detta som väldigt smärtsamt.

Vad är falsk ischias?

Om ichiasnerven inte påverkas från själva ryggradens strukturer som vid ett diskbråck eller annat, kallar man det ibland för falsk ischias. Detta betyder att det är andra faktorer som gör att det strålar i benet, musklerna i sätet är en vanligt förekommande bov för detta, då ischiasnerven går genom eller i anslutning till dessa nerver. Detta tillståndet är lättare att bota. Äkta eller falsk ischias – ska man vara korrekt så är ju all smärta som påverkar ischiasnerven en ischias. Här kan du se en video med mer förklaring runt falsk ischias/ piriformissyndrom:

YouTube player

Vad kan jag göra själv åt ischias?

Du kan försöka avlasta kroppen för att minska smärtan. Det läget och den positionen som känns bäst, är bäst. Att böta sig framåt gör i regel problemet större, medan att böta sig bakåt kan lindra (se nästa stycke). Att kyla ned ländryggen och skinkan kan lindra smärtan. Lägg ispåsen på ryggen längst ned där nerven löper ut, ha en t-shirt eller liknande mellan huden och ispåsen så du undviker köldskador. Ha gärna ispåsen på i ca 30 minuter, flera gånger om dagen.

Bästa sovställningen vid ischias

Vid ischias kan det vara problematisk att sova, då smärtan kan vara plågsam. På natten minskar intrycken till hjärnan, och fokuset på ischias-smärtan kan förvärras. Beroende på hur och vart nerven påverkas så kan liggande ställning vara bättre eller värre än sittande/ stående. Det finns vad vi vet ingen forskning på den optimala sovställningen, men prova dig fram – det som känns bäst är som regel bäst. Din husläkare kan hjälpa dig med frågeställning om du skulle ha fördel av smärtlindrande läkemedel i en kort period. Du kan även testa och se om du kan smärt-lindra genom att stimulera reflexpunkter i fingret. Videon är gjord för diskbråck, men principen och området är detsamma för ischias, så det kan vara värt några försök;

Ischias gravid

Graviditeten ändrar förhållandet och belastningen i ländryggen, då tyngdpunkten flyttas fram och ökar belastningen i ryggen. Problem med smärta i ländryggen och eventuell ischias kan uppstå, och rekommendationerna som ges i denna artikeln kan appliceras även för gravida, McKenzie kan endast göras stående och inte liggande på mage som demonstrerat nedanför. Ta hand om dig och uppsök hjälp om du skulle ha frågor. Smärta i ändryggen eller strålning i benet är inget farligt i sig, men skulle du få domningar på insidan av låren, eller har svårt att hålla urinen, så tyder det på en påverkan på ryggmärgen, oftast av ett diskbråck som vetter på denna – och i detta läget ska du åka akut till sjukhuset. Annars är det de generella riktlinjerna som din läkare eller jordmorska ger dig angående när du ska uppsöka hjälp, som gäller.

Övningar för ischias

Inga övningar är universella, och beroende på hva som skapar problemet hos en individ, så måste övningarna anpassas situationen som ska åtgärdas. Men det finns vissa övningar som ofta kan vara till hjälp, McKenzie Pressup är en sådan. Övningen är utvecklad av en Australiensisk physioterapeut som hette McKenzie. Han upptäckte att när man bad patienterna att böja ryggen bakåt fick de en lindring av besvären. Forskningen ger inte entydiga indikationer på att denna övningen ger resultat, men erfarenhetsmässigt vet vi att den kan vara till hjälp ved ischias (5).

Orsaken är att strukturerna, om det är disken som är involverad, kan centraliseras av denna manöver. När man lutar sig bakåt kan alltså disken påverkas så att den buktar mindre bakåt på ischiasnerven. Vill du få ischias förklarad via video? Nedan hittar du en demonstration från Naprapatlandslagets Ole Haslestad:

YouTube player

Här är själva posituren för McKenzie, även kallad ”Sälen”:

McKenzie Övning

Hur behandlas ischias hos terapeuten?

När du uppsöker professionell hjälp med din ischias undersöks status på ditt nervsystem och i synnerhet ischiasnerven, och man reder ut om smärtan kommer från denna.

Beroende på vad som orsakar belastningen så ger man behandling som kan lindra och skapa bättre förutsättning för läkning. Naprapater, kiropraktorer, osteopater och sjukgymnaster behandlar vanligen åkomman, hitta en terapeut med gott rykte som kan hjälpa dig.  Hos oss behandlar vi med ledjusteringar, neurologisk akupunktur och muskelbehandling. Om det föreligger en prolaps (stort diskbråck) är det viktigt att vara försiktig med behandling direkt i ländryggen. Vi hjälper dig med diagnostik och behandling, samt övningar för att du ska komma på rätt väg. Om vi gör bedömningen att du behöver se en ortoped eller ta en MR-röntgen, skickar vi dig naturligtvis till rätt instans.

undersökning

Viktigt att veta om det strålar ned i benet

Strålningar, stickningar eller domningar i benet kan vara extremt smärtsamt, men är i regel helt ofarligt, och går över på dagar eller i värsta fall månader (beroende på orsaken och behandling och hur man avlastar osv.) Det finns vissa fall där du ska ringa för akutvård, och det är om du får känselbortfall mellan låren, så kallad ridbyxeanestesi, eller om du tappar förmågan att hålla på urin eller avföring.

Blir du inte av med din ischias? Du är välkommen att kontakta oss, så hjälper vi dig i processen mot en bättre rygg. Du hittar oss här, du kan maila, ringa eller boka online. 

F.A.Q.

Q: Kan man promenera vid ischias?

A: Ja, så länge det inte förvärrar smärtan. Upplever du smärta kan smärtbilden förvärras, så skulle du bli värre efter din promenad kan det vara bra att avvakta promenaderna tills det blivit lite bättre.

Q: Vad ska man undvika när man har ischias?

A: Du bör undvika hög belastning då detta lätt förvärrar problemen. Att luta sig framåt och samtidigt rotera kroppen (typ som vid damsugning), är sannolikt det sämsta du kan göra.

Q: Hur försvinner ischias?

A: Ischiasen försvinner när irritationen på nerven avtar, detta kan för vissa gå över snabbt, andra har besväret en längre tid. Detta är beroende på om det är ett diskbråck, hur stort detta är, i vilken form man är i, med mer.

Q: Hur lång tid tar det för ischias att gå över

A: Svårt att säga då det beror på flera faktorer, men många blir mycket bättre på veckor eller månader.

Ole A. Haslestad – Naprapat och Medgrundare Naprapatlandslaget

Ole är legitimerad Naprapat sedan 2003, och har skrivit 4 publikationer/ böcker om hälsa. Han är i dag Marknadschef och skriver artiklar för Naprapatlandslaget, och vidareutbildar även terapeuter.

padelarmbåge

Artikelförfattare Ole A. Haslestad

Referenser

    1. Ropper, A. H., & Zafonte, R. D. (2015). Sciatica. New England Journal of Medicine, 372(13), 1240–1248.
    2. Jensen, R. K., Kongsted, A., Kjaer, P., & Koes, B. (2019). Diagnosis and treatment of sciatica. BMJ, l6273.
    3. Valat, J.-P., Genevay, S., Marty, M., Rozenberg, S., & Koes, B. (2010). Sciatica. Best Practice & Research Clinical Rheumatology, 24(2), 241–252.
    4. Ostelo, R. W. (2020). Physiotherapy management of sciatica. Journal of Physiotherapy. doi:10.1016/j.jphys.2020.03.005
    5. The McKenzie method for low back pain: a systematic review of the literature with a meta-analysis approach – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16641766/

Dela gärna detta

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email