Muskelinflammation

Vad kan man göra med muskelinflammation?

Muskelinflammationuppstår som regel på grund av irritation eller överbelasting. Vila och avlasting brukar hjälpa, och för god läkning är det viktigt att du respekterar kroppens smärtsignal och inte fortsätter belasta.

På denna sida kan du läsa mer om följande:

Inflammation kommer från inflama (eldig) och betyder att det är en inflammatorisk process. De klassiska tecken på en inflammation är rodnad, svullnad, värme, smärta och funktionsnedsättning. Många använder begreppet inflammation slarvigt som ett paraplybegrepp för vilken muskelsmärta som helst. Har man ont och en funktionsnedsättning (exempelvis att man inte kan lyfta armen) har man i princip de två vanligaste symptomen på ett funktionsfel – men bara två av fem tecken på inflammation.

Så, innan du sätter märkeslappen inflammation på ditt besvär, ta reda på vad det är. Det är ovanligt att vi ser äkta inflammationer på våra kliniker, men varje dag har vi människor med ont i rygg, knä, höft, axel, armbåge och så vidare. En äkta inflammation kan behandlas med antiinflammatoriska mediciner, ta kontakt med läkare om du har en akut inflammation och eventuellt nedsatt allmän-påverkan så som feber. Läs mer om infektioner och inflammationer här. Eftersom ”muskelinflammation” ofta används som ett begrepp för generell smärta, kommer vi i denna artikeln bemöta begreppet som detta. Kom ihåg att behandling av en ”äkta inflammation” kan skilja sig från beskrivningarna nedan. Ta kontakt med oss eller en läkare om du behöver hjälp med att reda ut vad du har.

Vad är muskelinflammation?

Upplever du smärta någonstans som gör att du har svårt att utföra en rörelse, exempelvis en vardagsrörelse som att tvätta håret eller vid en övning på gymmet? Då är det sannolikt en ”muskelinflammation”.

Muskelfästesinflammation

Inflammation kan uppstå mitt i en muskel, men mer vanligt upplevs att smärtan sitter där muskelsenan fäster in i eller i närheten av en led. Behandling av detta skiljer sig inte från om problemet sitter mitt i muskeln. Vi använder ”muskelinflammation” som samlingsbegrepp i denna artikel oavsett vart den sitter.

Ont i ryggen

Överansträngd muskel

Överansträngning eller överbelastning är kanske bättre och mer korrekta begrepp för den smärta man ofta kallar inflammation. När ett område (muskel, muskelfäste, slemsäck, benhinna osv) belastas till den gräns att kroppen inte tål det den utsätts för, uppstår smärta. Överansträngning kan ses som ett tecken till att minimera eller totalt sluta med den aktiviteten som orsakat smärtan eller utlöser/upprätthåller den. Området som smärtar behöver avlastning och vila. Själva grundorsaken till att problemet uppstått är vanligen att kroppen inte fungerar optimalt, en viss typ av rörelse (som en ny övning på gymmet eller ovant trädgårdsarbete) i en stel och osymmetrisk kropp kan leda till att en struktur får överbelastning.

I den ”balanserade kroppen” tar olika kroppsdelar ut sin del av belastningen istället för att någon del överansträngs. Se det som en arbetsplats med 10 personer; om alla gör sitt jobb gör de var 10% av insatsen och ingen överarbetar. Men om 8 stycken skulle strejka måste de sista två personerna göra 100% av jobbet, eller 50% var. Då uppstår lätt en överbelastning. Bästa sättet att undvika överbelastningsskador är varierad och smart träning, samt att hålla kroppen i god funktion. Här hittar du oss för hjälp.

Hur känns en muskelinflammation?

Du upplever smärta och eventuell svaghet eller annan typ av funktionsnedsättning.

Vad kan du göra själv och när bör du söka hjälp?

Vila, avlastning och rätt behandling gör att smärtan läker. Vi hjälper dig att få bättre rörlighet i muskel- och ledsystemet. I tillägg kan du själv använda is på området för smärtlindring och anti-inflammatorisk effekt.

Behandling av muskelinflammation

Att justera de lederna som är stela och leder till överbelastning är en av de viktiga bitarna naprapaten jobbar med. Detta kan kompletteras med bland annat akupunktur, mobilisering och annan muskelbehandling. Hos oss ger vi dessa och andra typer av behandling, samt rehab-program och specifika råd. Är ditt besvär en äkta inflammation eller något som vi anser ska redas ut av läkare eller annan typ av instans, informerar vi om detta.

Hur lång tid tar det för muskelinflammation att läka?

Det beror på skadans omfång, din läkningsförmåga, i vilken grad du avlastar med mera. Om du får ont och det inte går över på några dagar rekommenderar vi dig att kolla upp det och få hjälp.

Symptom vid inflammation i olika områden av kroppen

Inflammation i ryggen

  • Smärta i ryggen eller bäckenleder. Vi passar på att även här skriva att smärta som fostrats inte är en inflammation. Men skulle du ha inflammation, är smärta (även i ryggen) en av de inflammatoriska täcken (med svullnad, rodnad, värmeökning och funktionsnedsättning).

Inflammation i underarmen/ Muskelinflammation i armen – symptom

  • Svårt att ”vrida lock av syltburkar”, lyfta saker och sätta de i skåpet, eller andra typer av belastning.

Muskelinflammation lår

  • Smärta när du belastar låret som när du springer.

Inflammation muskelfäste revben

  • Svårigheter att andas utan smärta. Kan även kännas när du rör på överkroppen.

OBS: Andningssvårigheter med smärta i hals/arm samt illamående eller andra tecken på att hjärtat kan vara involverat, skal kollas akut av läkare.

Muskelinflammation axel

  • Det gör ont när du lyfter armen uppåt/utåt, eller roterar i axeln, exempelvis att ”ta på skjortan”. Vanlig orsak till smärta i axeln är impingement.

Seninflammation i fötterna

  • I dag pratas det inte lika mycket om seninflammation som det gjorde tidigare. Man vet i dag att de flesta besvären från senor inte är rena inflammationer. Symptomen är även i fotens senor de samma om det skulle vara en inflammation; värmeökning (om det är ytligt och påverkar huden), smärta, svullnad, rodnad och funktionsnedsättning (att man exempelvis inte har sama rörlighet eller inte klarar av att belasta foten). Har du ont i hälsenan kan du läsa denna artikeln.

Inflammation i bröstmuskeln

  • Detta är något som vi knappt ser kliniskt hos oss – de flesta som har ont har muskelspänningar, inte muskelinflammation. Men man kan ha inflammation även i bröstmuskeln, och då kanske ofta i infästningen av senan i överarmen, eller i musklerna och revbenens infästning i bröstbenet. I detta fall smärtar andningen. En ”differential-diagnostik” (alternativ orsak) till en problematisk andning är hjärtrelaterade besvär som ska utredas hos läkaren (om man misstänker detta). Vi passar på att nämna att om du är frisk och tränat bänkpress och får ont i bröstet efteråt, så är det sannolikt spänningar i musklerna, inte problem med hjärtat.

FAQ

Q: Är det bra med värme vid inflammation?

A: Nej! Vid en äkta inflammation ska man inte lägga på värme

Q: Kan man massera en inflammerad muskel?

A: Nej, en äkta inflammation ska läka med vila och eventuellt anti-inflammatoriska läkemedel. Kom i håg att många föreställer sig att en ond muskel är inflammerad. Det är det oftast inte, så massage och annan behandling är bra på en ond och icke-inflammerad muskel, men är det en äkta inflammation ska det inte värmen och eller massage på.

Q: Kan inflammationen gå över av sig själv?

A: Ja, kroppen kan läka detta själv, om du ger den vila. Är du osäker, ta kontakt med läkare.

Q: Kan man träna när man har muskelinflammation?

A: En inflammerad muskel ska vila, och smärtan och problemet förvärras om du belastar. Så nej.

Ole A. Haslestad – Naprapat och Medgrundare Naprapatlandslaget

Ole är legitimerad Naprapat sedan 2003, och har skrivit 4 publikationer/ böcker om hälsa. Han är i dag Marknadschef och skriver artiklar för Naprapatlandslaget, och vidareutbildar även terapeuter. Kontakta Ole här.

padelarmbåge

Artikelförfattare Ole A. Haslestad

Dela gärna detta

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email