Meniskskada

Vad gör man åt en meniskskada?

Meniskskada kan uppstå från trauma eller stora belastningar, og ger som regel en distinkt smärta på insidan eller utsidan av knät. Svullnad och låsningskänsla är typiska tecken på meniskskada. 

På denna sida kan du läsa mer om följande:

Illustration anatomi knä
Uppbyggnad/ anatomi knä

Vad är meniskskada?

Menisken är en halvmånformad broskskiva som sitter fast på ovansidan av underbenet (tibia) i knäleden, och som ligger mellan underbenet och lårbenet (femur). Varje knä har två menisker; en på insidan (mediala menisken) och en på utsidan (laterala menisken). Dess uppgift är att stabilisera och utjämna samt korrigera belastningen mellan lårbenet och underbenet. Meniskerna är viktiga för att interaktionen mellan lårben och underben ska ske smidigt. Menisken har också en stötdämpande effekt och möjliggör att knäleden går att böja, sträcka och till och med i viss mån, vrida på. Menisk är en av flera strukturer som kan orsaka smärta i knät.

Meniskerna är väldigt utsatta för vridningar och komplexa belastningar i en av kroppens största leder. De hanterar stora belastningar under snabba riktningsändringar. Dessutom är det hög belastning med kroppsvikten, tyngdkraften och eventuell extra vikt eller belastning från packning/ utrustning. Överbelastning och skador på menisken är därför relativt vanliga, speciellt inom idrotten.

Störst risk att skada mediala menisken

Skador på menisken sker oftast under aktivitet tillsammans med ett trauma från utsidan av knäleden. Den mediala menisken (insidan av knät) sitter ihop med ett av ledbanden på insidan av knät. Vid exempelvis en tackling i fotboll, där våldet kommer från utsidan av knät, pressas knät inåt vilket resulterar i en dragning i både menisk och ledband. Får du samtidig en lätt böjning och vridning i underbenet så har du receptet på en skadad menisk – den mediala menisken slits helt enkelt sönder. I ett friskt knä med bra stabilitet och balans krävs ett större trauma för att skada menisken. Med åldern försämras kvalitén på menisken (degeneration) och det trauma vi pratar om behöver inte vara lika stort för att ådra sig en skada. En fotledsvrickning eller en snabb vridning i knäleden under promenaden kan då räcka om oturen är framme. 

Symptom på meniskskada

  • Eventuell svullnad efter trauma
  • Smärta med upphakning/ låsning i knäleden 
  • Svårt att böja och sträcka benet
  • Svårt att lägga hela kroppsvikten på det skadade knäet vid stående
  • Smärta mer generellt eller mot insida respektive utsidan av knäet. 
  • Känsla av svaghet i knäleden

Vad gör man åt en meniskskada?

En lättare skada mot menisken kan läka av sig självt. Personen kan oftast leva utan större problem i vardagslivet och bedriva måttlig motion och träning utan att behöva göra större åtgärder eller ingrepp för att klara detta. Oftast lär sig personen hur man ska undvika att knät svullnar upp eller låser sig. Personen anpassar helt enkelt sina aktiviteter efter knäts förmåga och att leva med irriterad menisk. 

Har du drabbats av en större skada och störningar i knäleden så kan det bli tal om operation. Då jämnar ortopedläkaren till eller klipper bort de skadade delarna av menisken. Detta sker med titthålsoperation med lokalbedövning.  Rehabiliteringen efter eventuell operation handlar om att öka styrkan och balansen för nedre delen av kroppen samt bibehålla rörligheten i knäledens alla riktningar. 

Förebygga meniskskada    

Starka knäleder är knäleder som klarar belastning i alla riktningar och under mångsidig belastning. Stabila starka knäleder och bra bålstabilitet minimerar risken för att drabbas av allvarlig meniskskada. Genom att träna på ett sätt som stärker knät i olika positioner får man ”organisk” och funktionell styrka som också tål de krav man utsätter knät för. Tränar man varierat med tanke på belastning, rörelseriktningar, och har med både styrketräning och rörlighet/ smidighet, får man ett knä som är mer rustat för ”livet” än om man endast tränar ett fåtal övningar på gymmet.

Att ha en aktiv och stark bål är grunden för all stabilitet i underkroppen så glöm inte att träna så att du belastar detta på ett säkert men utmanande sätt. Övningen ”woodchop” och ”reversed woodchop” ger din en bra bålstabilitet, och är också superbra övning för att belasta knät – det går stora krafter genom knät vid denna övningen, men utan att knät direkt roterar. Så denna är säker men effektiv om du gör det rätt, och fungerar även vid rehabilitering av en redan skakad menisk (då viktigt att samarbeta med tränare/ terapeut med erfarenhet då man ska träna rätt belastning vid rätt tillfälle).

Kom även ihåg att knät påverkas av fot och underben. Att träna styrka och balans/ kontroll från fötterna förebygger knäproblem, och gör dig också bättre rustad för att korrigera vid eventuella trauman. Därför kan du även se igenom övningarna vi rekommenderar vid benhinneinflammation. 

Behandling av knät utfört av naprapat
Behandling av knät

Meniskskada och behandling från naprapaten 

Naprapaten kan hjälpa dig ställa en tydlig diagnos efter skada, och hjälpa dig med behandling och rehab som hjälper dig blir fortare smärtfri och funktionell. Med hjälp av olika tester, din berättelse och symtom kan naprapaten hjälpa dig tillbaka snabbare och effektivare efter skada. Övningar som passar just din situation och ditt knä är viktigt att komma igång med tidigt för att förkorta lidandet och ökande risk för ytterligare skada. Är du allvarligt skadad kan naprapaten hänvisa dig vidare för tydlig diagnostik med röntgen eller ultraljud.

Det finns en uppsjö med ortoser på marknaden som kan hjälpa dig att stabilisera knäleden om du har fått ont. Dessa borde endast användas efter samtal med duktig terapeut. 

Det finns mycket du kan göra själv för att hjälpa läka på ett snabbare sätt. Med både behandling och egen insats kommer du snabbare i mål. Se en video här där du få generella tips för knäproblem.

YouTube player

Lycka till! 

Korsbandsskada?

Ibland skadas eller påverkas flera strukturer samtidigt. Menisk kan exempelvis skadas tillsammans med korsbandet. Läs om Naprapatlandslagets Hannas korsbandsskada i en skidolycka, och hennes rehab-resa i denna blogg-artikeln. 

Artikelförfattare

Pontus Melchert Lindell. legitimerad naprapat vid Naprapatlandslaget Sickla i Stockholm
Legitimerad naprapat Pontus Melchert Lindell

Pontus Melchert Lindell är legitimerad naprapat samt akupunktör. Han är grundare till kliniken i Sickla år 2009.
Han tycker det är stor tjusningen med att arbeta som naprapat, både med elitidrottare och ”kontorsråttor”. Pontus är en van föreläsare inom ergonomi och generell hälsa mot grupper och företag. När han inte är på kliniken tar han hand om sina barn och sjunger och spelar piano. Önskar du tid hos Pontus hittar du honom här. 

Välkommen att boka tid!   

Dela gärna detta

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email