Stukad fot

Så agerar du om du fått en stukad fot

En stukad fot uppstår när foten hastigt sträcks eller vrickas så att en blödning och svullnad uppstår. Detta är smärtsamt och påverkar funktionen i foten flera veckor, men potentiellt många månader. Riktig rehabilitering är en förutsättning för bra läkning.

På denna sida kan du läsa mer om:

Diagnos stukad fot

Traumat vid en stukning sker genom att man exempelvis trampar snett på en trottoarkant och landar snett efter ett hopp, eller att man blir utsatt för yttre våld i form av en tackling. När fotleden stäcks hastigt ut över sitt normala rörelseomfång,  blir ledband och muskler uttänjda med resulterande blödning. Detta gör mycket ont, och efterföljs av svullnad, missfärgning, smärta och svårigheter att gå.En stukning är oftast en så kallad inversionsstukning – man får kraften på utsidan av foten och ramlar så att fotens utsida sträcks (”stortån pekar mot näsan”). Är kraften stor sträcks ledband och muskler. Framför allt det ledbandet FTA (fibulo-talare anterior) som går från vadbenet (fibulae) till talus (benet mellan skenbenet och hälbenet) som sträcks vid en vanlig inversionsstukning. Diagnosen ställer man efter anamnes (sjukdomshistoria) och en klinisk undersökning. Vid en fotledsstukning blir det ömt på utsidan av ankeln (eller på insidan om det är en eversionsdstukning – ”att lilltån pekar mot näsan”). Det blir svårt att gå på foten, det smärtar och blir missfärgat av blödningen.

Det finns en risk för att det blir ett benbrott (fraktur), och man kan applicera Ottawa ankle rules för att bestämma om röntgenundersökning borde göras. Ottawa ankle rules säger att det ska vara ömhet runt den så kallade malleolen (de benbitarna som sticker ut till sidorna nederst i vaden), SAMT antingen ömhet i vadbenets bakre/ nedre del (vid inversionsstukning) eller skenbenets bakre/ nedre del (vid eversionsdstukning), ELLER att det inte är möjligt att gå 4 steg på den skadade ankeln. Om Ottawa-reglerna föreligger ska man ta röntgen.

Samma sak gäller om det är ett brott i foten; smärta i foten och att man inte kan gå 4 steg ska leda till röntgenundersökning. Kort kan man säga att det är bra att ta röntgen om man är osäker. Just gällande fotleden är det bäst att ta det säkra före det osäkra. Det är inga stora risker förbundna med att inte upptäcka en fraktur – men det försämrar läkningen betydligt om man går och belastar en bruten benbit över tid.

Avrivna ledband

Ledband, som regel FTA-ledbandet, kan bli delvis eller helt avrivna. Graden av våld, smärtgrad, funktionsgrad och svullnad kan vara indikationer på hus skadade ledbanden kan vara. Ved en ”vanlig stukning” blir som regel ledband delvis avrivet.

Svullen ankel efter stukning

Ankelen blir alltid svullen etter stukning, då det uppstår blödning i muskler og ledband. Den initiala behandlingen på skadeomnrådet är RICE – rest/ ice/ compression/ elevation.gen om att inte belasta foten, men häller lägga på is, komprimera med ett elastisk bandage, samt höja foten, minimerar du blödningen. Håll gärna foten i ett förhöjt läge i den grad det går, i flera dagar. Använd gärna is och kompression i några dagar också, men se till att blodcirkulation är tillräcklig så du inte stannar blodsirkulasjon till foten(!). Is är bra för smärtelindring och för att minska blödningen, men se till att du tar paus för att förhindra  frostskador.

Hur snabbt läker skadan?

De första dygnen efter en stukning ökar svullnaden och det kan bli mer smärta. Efter några veckor brukar det blivit betydligt bättre. Den sista resten som gör dig helt ”spelklar” är något längre, beroende på skadans omfång.

Behandling vid stukad fot

Behandling syftar till att återställa fullgod funktion i fotlederna och andra leder som påverkar. Vid en skada uppstår en blödning och ett försvar i nervsystemet. Man går och kompenserar och stelnar till med ett annat rörelsemönster än normalt. Detta leder igen till en försämring i funktionen i den skadade foten. Det är viktigt att man återfår full funktion – tidigare stukning är nämligen första orsaken till att en ny stukning uppstår. Varför är det så? Jo, när nervsystemet inte reagerar blixtsnabbt vid belastningar, kan man riskera att kroppen inte hinner försvara sig och hämta sig från en liten rörelse i foten – plötsligt har man övertäckt leden igen.

Både ryggen och de lokala lederna i foten ska undersökas. I tillägg till att öka rörligheten i de lederna som blivit stela, behandlas det skadade området med bland annat akupunktur och tvära friktioner för att få en bra läkning av muskler, ledband och annan bindväv. Med rätt behandling blir det smärtlindring och bättrad funktion.

Rehabilitering stukad fot

Rehab är viktigt efter en stukning. I grunden vill man skapa en avslappning i muskulatur som krampat och blivit stela, man vill öka blodgenomströmningen och återfå styrka och rörlighet. Grundläggande rörelser som utfallssteg är utmärkt träning för att bygga en funktionell fot igen – men detta måste programmeras och monitorernas av duktig terapeut om du inte är säker på hur du gör detta själv.

En annan övning som är bra när skadan läkt en bit på vägen, är att ta ett gummiband på utsidan av foten (vid en inversionsstukning) och lägga det runt den fiska foten. Försök så att vrida den skadade foten utåt (lilltån ska vandra ut mot sidan). detta stärker ledband och muskulatur som har blivit uttänjda.

Här har du några bra basic-övningar för bättrad rörlighet, funktion och styrka efter en fotstukning;

Fotcirklar. Denna övning stimulerar olika delar av vad, vrist och fot till en förbättrad funktion. Lägg dig på rygg med det ena benet utsträckt. Håll i det andra benet med 90 graders vinkel i knäleden. Den foten som nu hänger löst är den som ska tränas. Gör cirkulära rörelser med foten, 30 cirklar medurs och 30 cirklar moturs. Sista delen består av att böja foten mot näsan och bort från näsan, totalt 3 repetitioner.
Tåhävningar stukad fot
Tåhävningar stärker vadmuskulaturen och leder till bättrad cirkulation av blod och lymfa.
Liggande 90 grader: Påverkar ländrygg och höfter, som ”styr” fotens muskler. På så sätt är detta en viktig övning för foten, då ryggen är ”handen som styr Marionetten”.
Stukning fot
Töjning av vaden; häng i en trappa i 1 minut varje dag: hälen sjunker ned så att baksida vad sträcks ut

Kontakt Naprapatlandslaget

För behandling av akuta eller kroniska besvär efter stukning är du välkommen till oss. Du hittar din terapeut här.

Ole A. Haslestad – Naprapat och Medgrundare Naprapatlandslaget

Ole är legitimerad Naprapat sedan 2003, och har skrivit 4 publikationer/ böcker om hälsa. Han är i dag Marknadschef och skriver artiklar för Naprapatlandslaget, och vidareutbildar även terapeuter. 

padelarmbåge

Artikelförfattare Ole A. Haslestad

Dela gärna detta

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email