Ont i armbågen

Tips för dig som har ont i armbågen

Ont i armbågen kan uppstå efter trauma eller överbelastning. De vanligaste armbågsproblemen är tennisarmbåge (lateral epicondylalgi) och golfarmbåge (medial epicondylalgi). Smärtan hindrar ofta normal funktion, och gör att man inte kan utföra vardagliga aktiviteter utan smärta. Det kan göra ont att böja armen, lyfta saker, klämma med handen (som att ta andra i handen och hälsa).

På denna sida kan du läsa mer om följande:

Epicondylalgi – smärta på insidan eller utsidan

På latin heter knölarna nederst på överarmen vid armbågsleden för ”epicondyler”. Tidigare klassificerade man tennisarmbåge och golfarmbåge som inflammatoriska tillstånd, och efter som inflammation på latin är ”-it”, blev diagnosen epicondylit. Man menar numera att det sällan är en äkta inflammation vid dessa tillstånd, och diagnoserna är nu epicondylalgi, som betyder smärta vid epicondylen. Om det är armbågens insida heter det medial epicondylalgi, och sitter det på utsidan kallas det lateral epicondylalgi. Om du står med handen längs sidan och tummen bort från dig (handflatan framåt), är den laterala epicondylen på tumsidan och den mediala alltså på lillfingersidan.

Tennisarmbåge

Vi har gjort en egen artikel dedikerat till lateral epicondylalgi.

illustrerad smärta i armbågen

Golfarmbåge

Golfarmbågen sitter alltså på armbågens insida. Tillståndet har fått namnet eftersom det kan uppstå efter golfspelande. Det kan vara värt att poängtera att man kan få golfarmbåge av andra saker kan att spela golf (exempelvis av tennis),  det samma gäller för tennisarmbåge. Irritationen och smärtan vid knölen uppstår på grund av överbelastning. Det är vanligare att tennisarmbåge är orsak till ont i armbågen än golfarmnbåge.

Översträckning av armbågsleden

Man kan översträcka armbågsleden, vilken kan irritera benhinnan (periostet) på baksidan, och/eller skapar en sträckning av muskler/senor/kapsel på framsidan. Om det inte blivit någon skada på leden läker detta ofta snabbt av sig själv.

Bursit (slämsäcksinflammation)

Slemsäckar är små ”friktionsdämpare”, som ”vattenfyllda ballonger” som gör att senor inte irriteras när de nöts mot annat. Dessa slemsäckar (kallas bursa medicinskt) kan irriteras/ inflammeras. Vid armbågen sitter en sådan bursa på baksidan av ulanens del olecranon. Bursae olecranon kan irriteras exempelvis om man sitter och skapar friktion på armbågarna som när man sitter och läser med armbågarna på skrivbordet. När dessa slemsäckar inflammeras blir det väldigt svullet och ömt. Tillståndet går ofta över av sig själv, men har du väldiga besvär, med eller utan allmänpåverkan, kan du uppsöka din läkare. Vid extrema fall dränerar. man vätska från området.

Bursit (slämsäcksinflammation)
Bursit (slämsäcksinflammation)

Inflammation i armbågen?

Som tidigare nämnt är tennis-och golfarmbåge inga inflammatoriska tillstånd. Slemsäcksinflammation är det, och det kan även finnas andra strukturer som kan bli inflammerade.

Vi undersöker vad din armbågsvärk orsakats av, och behandlar de områden som inte gör sitt jobb på ett korrekt sätt. Detta är individuellt, och man måste undersöka vad som är problemet i varje unikt tillfälle. Ofta är det låsningar i nacke, bröstrygg, en av armbågslederna eller handleden som är primärfelet.

Ont i armbågen
Rörelseanalys av nacken, som påverkar armbågens nerver.

Behandling – Hur lång tid tar det att bli av med problemet ont i armbågen?

Detta är beroende av hur länge du haft problemet, hur mycket smärta du upplever, i vilken grad du gör övningarna osv. Generellt tycker vi oss se att just smärta i armbågsleden kan ta längre tid att få bukt med än andra smärttillstånd, speciellt om det pågått en stund. Det är därför vår rekommendation att ta tag i problemet snabbast möjligt och inte vänta. För kontakt med terapeut i Naprapatlandslaget, se här på översikten av de svenska klinikerna. 

Övningar för att lindra armbågssmärtor

En klassisk övning för golfarmbåge och tennisarmbåge är excentrisk träning, vilket betyder träning under muskelförlängning. Detta görs genom att man exempelvis lyfter en hantel (som om man gasar på mopeden och tvärtom med golfarmbåge) med hjälp av andra handen, men sänker vikten igen med endast problemarmen (man belastar då vävnaden under förlängning, detta är fasen man är starkast i). Detta är dock en övning som förutsätter att problemet kommer från armbågen. Tidigare nämnde vi att man inte ska skjuta budbringaren. För om problemet sitter i en stel bröstrygg eller nacken, men dålig funktion och överbelastning av armbågen som följd, hur bra är det då att belasta denna än mer?

Här är några övningar du kan göra som inte belastar armbågen, men som skapar bättrad funktion i hela kroppen, eller i en större sammanhang, och på så sätt optimerar rörelseskedjan och inte bara symptomet. Ofta överbelastas nämligen armbågen då funktionen i nacke och axlar inte är optimal. Testa dessa:

ÖVNING TENNISARMBÅGE

Superman: Stå med knutna händer och pressa handflatorna mot taket. Titta upp hela tiden och håll 1 minut. Övningen påverkar bland annat nerven som är mest involverad i att detektera smärta vid armbågen, och även muskler och leder som gör din bröstrygg och nacke i bättre form. Dessa är fundamentet för att armen ska fungera!

Liggande 90 för tennisarmbåge

Liggande 90: En universal-övning – underlättar flödet i armen och behandlar passivt hela ryggraden. På så sätt optimerar du hela din kropp, så att armbågen får avlastning. Ligg enligt bild och slappna av i 10 minuter per dag.

Lycka till med armbågen, och ta kontakt om du önskar hjälp!

Hur är armbågen uppbyggd?

Armbågen består av överarmsbenet (humerus),  som möter underarmsbenen (radius och ulnae, som också vetter mot varandra). Ledkapsel, ledband, slemsäck, muskler och senor gör leden stabil och funktionell så att du kan använda armen.

Överarm som möter de två underarmsbenen
Överarm som möter de två underarmsbenen
Ole A. Haslestad – Naprapat och Medgrundare Naprapatlandslaget

Ole är legitimerad Naprapat sedan 2003, och har skrivit 4 publikationer/ böcker om hälsa. Han är i dag Marknadschef och skriver artiklar för Naprapatlandslaget, och vidareutbildar även terapeuter. Kontakta Ole här.

padelarmbåge

Artikelförfattare Ole A. Haslestad

Dela gärna detta

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email