Ont i svanskotan

Ont i svanskotan – orsaker och behandling

Vanliga orsaker till ont i svanskotan är fall på isen eller annan halka, där benen åker framåt och man faller rakt på rumpan (svanskotan) eller efter förlossning. Vad borde man göra?

På denna sida kan du läsa mer om följande:

 

Illustration svanskotan sett framifrån.
Illustration svanskotan (färgad rött) sett framifrån. Bildkälla: Creative Commons Japan (CC Japan/CCJP)

Symptom som härleder till smärta i svanskotan

Ont i svanskotan känns i rumpan vid området där svanskotan sitter. Rörelse eller belastning som irriterar svanskotan gör ont. Att sitta är ofta ett problem (se övningar och andra tips nedan). Det kan även göra ont att exempelvis resa på sig, gå eller springa. Eftersom svanskotan strax ovanför ändtarmen kan det även göra ont vid tömning av tarmen.

Orsaker till ont i svanskotan

Svanskotan är ett litet ben som sitter på korsbenet vid rumpan. Det är ganska utsatt vid fall på rumpan, då mötet med backen skapar ett trauma mot själva svanskotan. De vanligaste orsakerna vi ser är;

  1. Fall på isen
  2. Efter vaginal förlossning
  3. Aktiviteter som pulka med mera, då man skakat kraftigt eller hoppat och landat på svanskotan. Man kan även tänka sig andra scenarion så som att halka i trappan, fall på cykelramen osv. Gemensamt för de flesta med ont i svanskotan är ”direct impact” – alltså fall/ stöt som irriterar eller skadar benhinnan. Vid kraftiga fall kan kotan spricka eller få en fraktur.
  4. Belastning av svanskotan på grund av dålig funktion i ryggens leder, som kan leda till överbelastning av svanskotan och dess ledband.
Svanskotan sett från sidan
Svanskotan sett från sidan. Bildkälla: Creative Commons Japan (CC Japan/CCJP)

Behandling vid ont i svanskotan

Vi ser ofta att fallskador där svanskotan fått sig en smäll inte läker som det ska. En orsak till detta är sannolikt att benet belastas och re-traumatiseras av mycket sittande på hårt underlag som irriterar svanskotans benhinna. En annan är att kroppen ändrat rörelsemönster efter smärtan vid traumat och efteråt. Om ryggens leder låser sig som smärtreflex, blir rörligheten i ryggen sämre. Varje steg kan då leda till irritation av svanskotan, som då får ökad belastning. Behandlingen syftar till att lugna ned nervsystemet i området runt svanskotan samt de leder i bäckenet och ländryggen som påverkar den.

Det finns fler sätt att åstadkomma avlastning av smärtande området och skapa smärtlindring på. Vi i Naprapatlandslaget använder ledjusteringar i de leder är begränsade i sin rörlighet och kan skapa belastning på svanskotan, och muskelavslappnande behandling med muskeltekniker eller medicinsk akupunktur. Området i sätesmuskulaturen samt bäckenleden och ländryggen är områden vi tittar speciellt noga på. 

Man kan även behandla svanskotan genom att ta tag i kotan från in- och utsida och påverka kotan och dess ledband på så sätt. Detta görs via ändtarmen. Vi utför inte denna behandling, men skulle inte den vanliga behandlingen ge fullständig smärtfrihet kan vi hjälpa dig hitta en terapeut som utför den behandlingen.

Övningar

Alla övningar och all träning du kan utföra utan smärta är bra. Speciellt viktiga områden att få minskad aktivitet i  om det är för exciterat (spänt), är sätesmuskulaturen och övergången mellan bröstryggraden och ländryggen.

ont i svanskotan
Universalställningen: Förbättrar rörligheten i ryggen vilket kan avlasta svanskotan vid gång/ löpning. Ligg i ställningen 1 minut per sida några gånger per dag tills besvären är borta.
ont i svanskotan
Stretch sätesmuskler: Sätesmusklerna (gluteus maximus) fäster in i svanskotan, och detta övningen kan minska spänningen av dessa, som igen kan skapa avlastning av kotan. Dra benet till dig som bildet visar, och håll 30-60 sekunder per sida.

Övningar som gör ont råder vi dig att vänta med.

Andra tips

Det viktigaste tipset vid svansbensproblematik som orsakats av fall är avlastning genom mjukt underlag när du sitter. Om du har en Tempur-kudde eller annat som du har på stolen, vill belastningen och irritationen minska och skapa bättre möjligheter för läkning. Det allra bästa är kanske en sittdyna med hål i mitten som gör att svanskotan inte direkt belastas. Detta kan du hitta på apotek eller andra butiker, fysiskt eller via nätet. Här har du ett exempel från Hjälpia.

Här tar du kontakt med oss för hjälp

Ole A. Haslestad – Naprapat och Medgrundare Naprapatlandslaget

Ole är legitimerad Naprapat sedan 2003, och har skrivit 4 publikationer/ böcker om hälsa. Han är i dag Marknadschef och skriver artiklar för Naprapatlandslaget, och vidareutbildar även terapeuter.

padelarmbåge

Artikelförfattare Ole A. Haslestad

Dela gärna detta

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email